ГоловнаСвіт

Німеччина закликала Європу відреагувати на вихід Ірану з ядерної угоди

У Брюсселі пройшла термінова зустріч голів МЗС Німеччини, Франції, Великобританії та Італії.

Німеччина закликала Європу відреагувати на вихід Ірану з ядерної угоди
Глава МИД Германии Хайко Маас
Фото: EPA/UPG

У Брюсселі пройшла термінова зустріч міністрів закордонних справ Німеччини, Франції, Великобританії та Італії, які обговорили вихід Ірану з ядерної угоди і загострення ситуації в Лівії.

Про це повідомляє Deutsche Wellе.

Голова МЗС Німеччини Хайко Маас за підсумками зустрічі заявив, що Європа повинна реагувати на вихід Ірану з угоди про контроль за ядерним озброєнням. Він підкреслив, що це рішення Тегеран ухвалив після знищення впливового генерала Касема Сулеймані, який загинув у результаті американського ракетного удару.

При цьому Маас не говорив про можливість відновлення санкцій ООН проти Ірану, скасованих після укладення ядерної угоди 2015 року.

Міністри також обговорювали ситуацію в Лівії після того, як Туреччина оголосила про відправлення своїх військ у цю країну.

"Перетворення Лівії на майданчик для проксі-війни неприйнятне, - заявив Маас. - Місяцями ми вели переговори з країнами, що мають вплив у Лівії, намагалися змусити їх сприяти перемир'ю, ввести ембарго на постачання зброї і підтримати політичний процес, який проводить ООН".

Спецпредставник ООН Гасан Саламе заявив, що він "розсерджений" іноземним втручанням у Північній Африці і закликав усі країни, залучені до конфлікту, піти "з лівійського кошмару".

Уряд Німеччини планує провести конференцію на тему Лівії в Берліні в січні.

Нагадаємо, громадянська війна у Лівії почалася після повалення режиму Муамара Каддафі 2011 року. 2016 року в Триполі за сприяння ООН було створено уряд національної згоди під керівництвом Фаїза Сараджа. Йому протистоїть самопроголошена Лівійська національна армія під командуванням генерала Халіфа Хафтара, якого підтримують Росія, Єгипет, Саудівська Аравія, ОАЕ.

2 січня 2020 року Туреччина оголосила про відправлення своїх військ у Лівію на підтримку міжнародно визнаного уряду. 4 січня парламент Лівії відмовився від військової підтримки Туреччини.

5 січня Іран заявив про остаточний вихід зі Спільного всеосяжного плану дій для врегулювання його ядерної програми, ухваленої 2015 року, аби не допустити, щоб в Ірану з'явилася ядерна зброя. Це сталося після загибелі генерала Касема Сулеймані в результаті американського авіаудару.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram