ГоловнаСвіт

Північноатлантична рада НАТО провела позачергову зустріч через загострення на Близькому Сході

США пояснили союзникам рішення вбити іранського генерала.

Північноатлантична рада НАТО провела позачергову зустріч через загострення на Близькому Сході
Фото: EPA/UPG

Північноатлантична рада НАТО в понеділок провела позачергову зустріч у зв'язку із загостренням ситуації на Близькому Сході після загибелі іранського генерала Касема Сулеймані.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", генсек НАТО Єнс Столтенберг розповів, що американська сторона надала союзникам по НАТО пояснення з приводу того, чому Вашингтон вирішив ліквідувати Сулеймані. Подробиць цієї інформації генсек не розкрив.

"Це було рішення, прийняте США без участі антиіділівської коаліції і НАТО", - сказав він на пресконференції в Брюсселі.

Він додав, що всі учасники зустрічі висловили стурбованість "дестабілізаційною діяльністю Ірану на Близькому Сході" і закликали його утриматися від подальших провокацій.

"Останнім часом ми спостерігали ескалацію з боку Ірану, зокрема удари по саудівському енергетичному об'єкту, також Іран збив американський безпілотник... Учасники сьогоднішньої зустрічі виступили із закликом до стримування і деескалації, оскільки новий конфлікт не вигідний нікому, то Іран повинен утримуватися від подальшого насильства і провокацій", - сказав Столтенберг.

Він також повідомив, що учасники зустрічі одностайні, що Іран ніколи не повинен отримати ядерну зброю.

Нагадаємо, іранський генерал Касем Сулеймані був убитий у ніч на 3 січня за наказом президента США Дональда Трампа в результаті американського ракетного удару по колоні автомобілів поблизу міжнародного аеропорту Багдада в Іраку. Разом з генералом загинули кілька відомих іракських політиків і воєначальників. Сулеймані очолював елітний підрозділ "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), що здійснює військові і таємні операції за межами Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram