ГоловнаСвіт

Голова ЮНЕСКО нагадала Трампу про конвенцію на захист культурної спадщини

Американський президент погрожував завдати удару по об'єктах, важливих для культури Ірану.

Голова ЮНЕСКО нагадала Трампу про конвенцію на захист культурної спадщини
Одрэ Азуле
Фото: EPA/UPG

Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле нагадала, що США ратифікували конвенції про захист культурної спадщини.

Про це повідомила пресслужба організації за підсумками зустрічі Азуле з послом Ірану Ахмадом Джалалі, на якій обговорювали ескалацію напруження на Близькому Сході.

5 січня президент США Дональд Трамп пригрозив, що якщо Іран вдасться до дій у відповідь за вбивство іранського генерала Касима Сулеймані, американські війська можуть завдати удару по 52 цілях, "важливих для Ірану й іранської культури".

Голова ЮНЕСКО заявила, що США (як і Іран) ратифікували Конвенцію про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року і Конвенцію про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини 1972 року.

Конвенція 1972 року передбачає, зокрема, що кожна держава-учасниця "зобов'язується не застосовувати будь-яких навмисних заходів, які можуть завдати прямого або непрямого збитку культурній і природній спадщині [...], розташованій на території інших держав-учасниць цієї Конвенції".

Генеральна директорка також нагадала про положеннях резолюції 2347 Ради Безпеки ООН, одноголосно прийнятій у 2017 році, яка засуджує акти руйнування культурної спадщини.

Нагадаємо, що приводом для ескалації на Близькому Сході став американський авіаудар, у результаті якого загинув можновладний іранський генерал Касем Сулеймані.

Влада Іраку, на території якого це сталося, зажадала виведення американських військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram