ГоловнаСвіт

Дуда: Польща адекватно відреагувала на провокаційні заяви Путіна

"Оскільки президент Путін вирішив так різко висловлюватися, він мав свою мету, адже тут не може бути випадкових заяв".

Дуда: Польща адекватно відреагувала на провокаційні заяви Путіна
Анджей Дуда
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Анджей Дуда вважає що реакція керівництва країни на провокаційні заяви президента Росії Володимира Путіна була адекватною.

Про це Дуда заявив в ефірі телеканалу TVP.INFO.

"Звичайно, ми відреагували адекватно на ситуацію, тому що я і експерти сприйняли це як провокацію проти нас, перш за все, перед цими великими урочистостями (75-та річниця завершення Другої світової війни, - ред.). У зв'язку із цим ми визнали, що будь-яка негайна реакція тільки б спровокувала авантюру, яка призвела б до невідомо яких наслідків. А оскільки президент Путін прийняв рішення так різко висловлюватися, значить, він мав свою мету, адже тут не може бути випадкових заяв", - сказав президент Польщі.

Він підкреслив, що Варшава не дала себе спровокувати. Також, на думку Дуди, адекватною була і відповідь міжнародної спільноти.

Нагадаємо, на пресконференції 19 грудня, а згодом 24 грудня на колегії Міноборони Путін заявив, що СРСР не окупував Польщу у вересні 1939 року, а просто ввів туди свої війська, оскільки влада вже не контролювала ситуацію. Він також стверджував, що Польща раніше сама була агресоркою, захопивши восени 1938 року частину Чехословаччини. Крім того, Путін заявляв, що приводом для початку Другої світової війни був не пакт Молотова-Ріббентропа, а Мюнхенська угода 1938 року. Останнього довоєнного посла Польщі в Німеччині Юзефа Липського він назвав "сволотою і антисемітською свинею".

МЗС Польщі висловило протест з приводу заяв Путіна і його спроб переписати історію. Також у міністерство викликали російського посла.

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький виступив з жорсткою заявою на адресу президента РФ і підкреслив, що агресивні випади Путіна в площині історії не мають нічого спільного з історичним минулим, а є спробою приховати останні проблеми і поразки Росії - невдалу спробу повного підпорядкування Білорусі, чергове продовження санкцій ЄС за анексію Криму, поразку на переговорах у нормандському форматі, ускладнення з реалізацією проєкту Nord Stream 2, а також відсторонення російських спортсменів на чотири роки від міжнародних змагань у зв'язку з допінг-скандалом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram