ГоловнаСвіт

Парламент Лівії відмовився від військової підтримки Туреччини

Керівника визнаного ООН уряду національної єдності звинуватили в "державній зраді".

Парламент Лівії відмовився від військової підтримки Туреччини
Фото: fondsk.ru

Парламент Лівії проголосував за скасування двох міжурядових угод між Лівією і Туреччиною. Лівійські парламентарії визнали недійсними укладені урядом національної єдності Лівії угоди з Туреччиною про морський кордон і військову співпрацю.

Про це, у суботу, 4 січня, повідомив представник парламенту, передає DW.

Обидві угоди керівник визнаного ООН уряду національної єдності Фаїз Сарадж підписав наприкінці листопада 2019 року разом з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Угода про військову співпрацю передбачала можливість відрядження турецьких вояків для підтримки військ уряду національної єдності в боротьбі проти сил командувача самопроголошеної "Лівійської національної армії" Халіфи Хафтара, якого підтримує парламент Лівії, а також Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Росія.

Крім того, члени розташованого на сході країни законодавчого органу висловилися за розрив відносин з Туреччиною, передає агентство dpa. Парламент, який підтримує Хафтару, також вирішив почати розслідування щодо Фаїза Сараджа, звинувативши його в "державній зраді".

Після повалення Каддафі в Лівії почалася боротьба за владу між різними угрупованнями і фракціями. Цей конфлікт призвів до громадянської війни, яка триває досі, і фактичного двовладдя в країні. Щоб припинити кровопролиття в Лівії, за підтримки ООН було створено уряд національної згоди під керівництвом Фаїза Сараджа, що розташований у Тріполі.

Водночас на сході країни, у Тобруку, засідає національний парламент - Палата представників, який вважає себе справжньою владою і не згоден з політикою Саражда.

Парламент у Тобруку призначив генерала Хафтара командувачем "Лівійської національної армії". Очолюючи повстанську армію, Хафтар узяв під свій контроль значну частину території країни, зокрема кілька великих нафтових родовищ, а з квітня 2019 року веде наступ на Тріполі.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram