ГоловнаСвіт

У Багдаді сталася ще одна повітряна атака, є загиблі

Ірак звинувачує США, у Вашингтоні причетність до авіаудару заперечують.

У Багдаді сталася ще одна повітряна атака, є загиблі
Фото: https://www.alarabiya.net/

На півночі іракського Багдада в суботу, 4 січня, колона автомобілів зазнала повітряної атаки. За даними агентства "Reuters", в результаті загинули не менш ніж шість осіб.

Державне телебачення Іраку повідомило, що авіаудар був завданий після півночі в районі стадіону "Таджі" в Багдаді, передає DW. Телеканал стверджує, що атаку здійснили збройні сили США, а їх метою були командири шиїтського ополчення Іраку "Аль-Хашд Аш-Шааби", які нібито перебували в автомобілях.

Пізніше Reuters з посиланням на заяву ополчення повідомило, що авіаудару зазнала колона медиків. За даними агентства, два з трьох автомобілів, що перебували в колоні, згоріли.

В ополченні також спростували інформацію, що з'явилася в ЗМІ, про загибель когось з командирів ополчення.

Водночас спільна об'єднана оперативна група операції "Непохитна рішучість" (CJTF-OIR) під егідою США спростувала завдання нею авіаудару на півночі від столиці Іраку.

"Факт: останніми днями коаліція CJTFOIR не завдавала авіаударів поблизу табору Таджі (на північ від Багдада)", - написав у суботу в твіттері представник OIR полковник Майлз Кеггінс.

Нагадаємо, відносини між Іраном і Штатами погіршилися наприкінці 2019 року, коли 27 грудня по американській військовій базі США в Іраку був завданий авіаудар, в результат чого загинув військовий.

Під час атаки у відповідь загинули 25 бойовиків, потім члени проіранського військового групування штурмували посольство Штатів у Багдаді.

У ніч на п'ятницю, 3 січня, США завдали ракетного удару по міжнародному аеропорту Багдада в Іраку. В результаті загинули щонайменше семеро людей, зокрема командувач спецпідрозділу КВІР генерал Касем Сулеймані.

Коментуючи вбивство, президент США Дональд Трамп назвав Сулеймані "терористом номер один в світі" і повідомив, що він планував "жахливі напади на американських військових і дипломатів, які повинні були відбутися найближчим часом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram