ГоловнаСвіт

У Багдаді за наказом Трампа убито голову спецпідрозділу КВІР генерала Сулеймані

Ракети були випущені по автомобілю біля міжнародного аеропорту.

У Багдаді за наказом Трампа убито голову спецпідрозділу КВІР генерала Сулеймані
Кассем Сулеймани
Фото: aa.com.tr

В іракському Багдаді в результаті ракетного повітряного удару загинули 8 осіб, серед яких генерал і керівник одного зі спецпідрозділів Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Касем Сулеймані.

Ракети були випущені по автомобілю біля міжнародного аеропорту. Розпорядження про завдання удару по одному з найвпливовіших іранських генералів дав президент США Дональд Трамп, йдеться на сайті Пентагону.

"За вказівкою президента збройні сили США зробили рішучі оборонні дії для захисту особового складу США за кордоном, убивши Касема Сулеймані, голову Корпусу вартових ісламської революційної гвардії, визнаною США іноземною терористичною організацією", - сказано в документі.

За інформацією Пентагону, Сулеймані розробляв плани нападу на американських дипломатів і військовослужбовців в Іраку та у всьому регіоні. 

Місце вибуху
Фото: stripes.com
Місце вибуху

"Генерал Сулеймані та його сили були відповідальні за загибель сотень американських і коаліційних військовослужбовців і поранення тисяч інших. За останні декілька місяців він організував напади на коаліційні бази в Іраку, зокрема, напад 27 грудня, який призвів до загибелі і поранення додаткового американського й іракського персоналу. Генерал Сулеймані також схвалив напади на посольство США в Багдаді, які відбулися цього тижня", - повідомили в оборонному відомстві.

Разом з Сулеймані загинув Абу Махді аль-Мухандіс, заступник командира Силами народної мобілізації - збройного угруповання, підтримуваного Іраном, передає AP. Для підтвердження загибелі Сулеймані Пентагон зажадав проведення ДНК-тесту.

В Ірані у відповідь на ліквідацію генерала погрожують мстити, скликали раду безпеки.

Нагадаємо, відносини між Іраном і Штатами погіршилися наприкінці 2019 року, коли 27 грудня по американській військовій базі США в Іраку було завдано авіаудару, в результаті чого загинув військовий.

Під час відповідної атаки загинули 25 бойовиків, потім члени проіранського військового угруповання штурмували посольство Штатів у Багдаді. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram