ГоловнаСвіт

Греція, Ізраїль і Кіпр домовилися побудувати альтернативу "Північному потоку-2"

Президент Кіпру назвав угоду історичною.

Греція, Ізраїль і Кіпр домовилися побудувати альтернативу "Північному потоку-2"
Фото: EPA/UPG

Греція, Кіпр та Ізраїль підписали міжурядову угоду про будівництво газопроводу EastMed.

Це було зроблено 2 січня в Афінах, повідомляє Cyprus Mail.

Документ підписали міністри енергетики трьох країн: Греції - Костіс Хадзідакіс, Кіпру - Йоргос Лаккотріпіс, Ізраїлю - Юваль Штайніц. На церемонії були прем'єр-міністри Греції Кіріакос Міцотакіс і Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, а також президент Кіпру Нікос Анастасіадіс.

Прем'єр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що це важливий день, коли підписано "найважливіший енергетичний проєкт". За його словами, це стало результатом співпраці в галузі енергетики.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс назвав угоду історичною і заявив, що вона закладає основу для реальної взаємодії.

"На Близькому Сході має бути співпраця, а не суперництво, особливо в тому, що стосується енергетичних питань чи чогось, що може поєднати держави регіону", - сказав він.

Газопровід EastMed буде проходити по Середземному морю від Ізраїлю через Кіпр і Крит на материкову Грецію і далі в Італію. Його довжина становитиме 1,9 тисячі кілометрів.

Інвестиції в будівництво оцінюють у 6 млрд євро, потужність проєкту складе 10 млрд кубометрів газу на рік з можливим збільшенням до 20 млрд кубометрів щорічно. Проєкт може стати альтернативою "Північному потоку-2" в постачанні газу в Європу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram