ГоловнаСвіт

Парламент Туреччини проголосував за відправку військ у Лівію

Ердоган вирішив втрутитися в громадянську війну на півночі Африки.

Парламент Туреччини проголосував за відправку військ у Лівію
Фото: EPA/UPG

Парламент Туреччини в четвер проголосував за відправлення військ у Лівію, щоб підтримати уряд національної згоди на чолі з Фаїзом Сараджем.

Як повідомляє "Анадолу", за це рішення проголосували 325 депутатів з-поміж владної Партії справедливості і розвитку (AK) і ультраправої Партії націоналістичного руху (MHP). Опозиційні партії дали 184 голоси "проти".

"Якщо просування так званої Лівійської національної армії не зупинити і якщо сутички перейдуть у повномасштабну громадянську війну, інтереси Туреччини і в басейні Середземного моря, і на півночі Африки серйозно постраждають", - йдеться в прийнятій постанові.

Лівійську національну армію очолює генерал Халіфа Хафтар, який був сподвижником убитого 2011 року правителя Лівії Муамара Каддафі. Хафтара підтримують Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Росія.

Після того як скинули Каддафі, в Лівії почалася боротьба за владу між різними угрупованнями і фракціями. Цей конфлікт призвів до громадянської війни, яка триває досі, і фактичного двовладдя в країні. Щоб припинити кровопролиття в Лівії, за підтримки ООН було створено уряд національної згоди під керівництвом Фаїза Сараджа, який працює в Триполі.

У той самий час на сході країни, в Тобруці, засідає національний парламент - Палата представників, який вважає себе справжньою владою і не згоден з політикою Сараджа.

Парламент у Тобруці призначив генерала Хафтара командувачем Лівійською національною армією. Очолюючи повстанську армію, Хафтар узяв під свій контроль значну частину території країни, в тому числі кілька великих нафтових родовищ, а з квітня 2019 року веде наступ на Триполі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram