ГоловнаСвіт

Головний рабин Польщі назвав безвідповідальними слова Путіна про "антисемітську свиню"

Президент РФ назвав посла Польщі в Німеччині в 1934-1939 роках Липського "сволотою і антисемітською свинею" через його підтримку ідеї Гітлера вислати євреїв в Африку.

Головний рабин Польщі назвав безвідповідальними слова Путіна про "антисемітську свиню"
Фото: EPA/UPG

Звинувачення в антисемітизмі посла Польщі в гітлерівській Німеччині Юзефа Липського з боку президента Росії Володимира Путіна є безвідповідальними. Про це йдеться у спільній заяві головного рабина Польщі Михайла Шудріха і голови Союзу єврейських громад Клари Колодзейської-Полтин.

Текст заяви опублікувала Rzech Pospolita.

Шудріх і Колодзейська-Полтин відзначають, що звинувачення будувалися на "єдиному реченні, вирваному з контексту". Автори заяви нагадали, що в 1938 році Польща підтримувала еміграцію євреїв у союзі з сіоністським рухом, якому таємно надавала військову підтримку. До цього, як стверджується в документі, були причетні польські дипломати й особисто посол Липський.

У документі також підкреслюється, що Німеччина не приховує правди про Другу світову війну.

"Ми бажаємо подібної чесності російській владі, які почали війну як союзники Німеччини", - йдеться в листі.

Нагадаємо, 24 грудня на колегії Міноборони Путін назвав посла Польщі в Німеччині в 1934-1939 роках Юзефа Липського "сволотою і антисемітською свинею" через його підтримку ідеї Гітлера вислати євреїв в Африку. Після висловлювань Путіна посла РФ у Варшаві викликали до польського МЗС.

19 грудня на пресконференції Путін заперечував, що пакт Молотова-Ріббентропа став причиною Другої світової війни. Він заявив, що на Польщу напала нацистська Німеччина, а СРСР ввів свої війська, оскільки польський уряд втратив контроль над своїми збройними силами. Путін також заявив, що Польща використала Мюнхенську угоду 1938 року, щоб реалізувати свої територіальні претензії і відібрати в Чехословаччини Заолжя.

Після цього польський прем'єр Матеуш Моравецький виступив з жорсткою заявою на адресу Путіна через спотворення ним історії Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram