ГоловнаСвіт

Польща очолила командування Силами високої готовності НАТО

VJTF створені 2014-го у відповідь на окупацію Криму Росією.

Польща очолила командування Силами високої готовності НАТО
Фото: EPA/UPG

З 1 січня і протягом усього 2020 року Польща очолює командування Силами дуже високої готовності НАТО, створеними 2014 року у відповідь на окупацію Криму Росією.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Спільні Оперативні сили дуже високої готовності (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) - це значний внесок у нашу спільну оборону і сильна презентація можливостей Польщі. Ці сили можна негайно розміщувати з метою оборони будь-якої союзницької держави від будь-якої загрози", - заявив з цього приводу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

У Силах дуже високої готовності НАТО служитимуть 6 тис. військовослужбовців, у тому числі 3 тис. - з Польщі. Крім польських підрозділів, в VJTF візьмуть участь підрозділи з Болгарії, Чехії, Угорщини, Італії, Литви, Латвії, Португалії, Румунії, Іспанії, Словаччини, Туреччини та Великобританії. США будуть підтримувати ці сили повітряним компонентом та іншими бойовими засобами.

Оперативні сили дуже високої готовності НАТО складаються із сухопутного, морського і повітряного компонентів, а також спеціальних сил і є частиною 40-тисячного контингенту Сил реагування Північноатлантичного альянсу.

Торік командування цих сил очолювала Німеччина.

VJTF були створені у відповідь на окупацію Криму Росією 2014 року. Військовослужбовці, делеговані до складу цих сил на підставі ротації державами-членами, повинні протягом 48-72 годин потрапити з місця своєї дислокації в будь-яке місце, де необхідна їхня присутність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram