ГоловнаСвіт

У Росії відсторонили на п'ять років священника, який підтримав фігурантів "московської справи"

Раніше вже відсторонили кількох священників-підписантів листа.

У Росії відсторонили на п'ять років священника, який підтримав фігурантів "московської справи"
Фото: EPA/UPG

Церковний суд Ярославської єпархії в Росії відсторонив від роботи на п'ять років священника Олександра Парфьонова, клірика Спасо-Яковлівського Димитрієвого монастиря в російському Ростові Великому.

Про це Парфьонов написав у Facebook, опублікувавши фото відповідного указу, повідомляє  "Настоящее время".

У вересні священник підписав листа на підтримку заарештованих фігурантів "московської справи". У ньому служителі церкви наполягали на перегляді судових рішень про призначення їм тюремних термінів і підкреслювали, що "покарання має бути пропорційним порушенню закону", а застосування сили "не повинно здійснюватися з невиправданою жорстокістю". Раніше кількох священників-підписантів листа вже відсторонили від служби.

Однак прессекретар Ярославської єпархії Олександр Сатомський заявив, що заборона служити - дисциплінарна і не пов'язана з позицією Парфьонова щодо "московської справи".

"Це пов'язано із здійсненням його діяльності священника і настоятеля. В цьому випадку заборона є терапевтичним церковним заходом, що має повернути людину в правильний настрій, щоб вона надалі служіння продовжила", - сказав Сатомський.

Лист на захист ув'язнених у "московській справі" підписали понад сто священників, настоятелі храмів з Росії, Білорусі, України та зарубіжних єпархій РПЦ.

Так звана "московська справа" була порушена після масових протестів у Москві в липні і серпні 2019 року, коли до виборів у Мосміськдуму не були допущені близько двох десятків незалежних кандидатів. Слідство і влада Москви намагалися довести, що під час протестів відбулися масові заворушення, і порушила кримінальні справи про участь у заворушеннях або нападі на поліцейських більш ніж на півтора десятка осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram