ГоловнаСвіт

У Білорусі заарештували організатора акції проти інтеграції з Росією

У Мінську 26 грудня проходить понад 15 судів над активістами.

Одного з опозиційних лідерів Білорусі, співголову партії "Білоруська християнська демократія" Павла Северинця поміщено під адміністративний арешт на 15 діб.

Про це інформує DW.

Співробітники ОМОНу чекали політика біля під'їзду його будинку в Мінську і відвезли в управління внутрішніх справ, повідомив правозахисний центр "Весна" в четвер, 26 грудня.

За даними правозахисників, Северинця цього ж дня збиралися судити за заклик до участі в акції проти інтеграції Білорусі з Росією 7 грудня. Пізніше дружина політика Ольга заявила, що суд Фрунзенського району оштрафував його на 50 базових величин (1275 білоруських рублів).

ОМОН вже затримував Павла Северинця 18 грудня. У відділі міліції на нього склали два протоколи про порушення закону на акціях 7 і 8 грудня і повезли в суд. Суддя визнав політика винним у порушенні організації масового заходу і призначив йому адміністративний арешт на 15 діб. Але того ж дня опозиціонера відпустили, закликавши "не порушувати законодавство" 20 грудня.

У Мінську 26 грудня минає понад 15 судів над учасниками акцій проти інтеграції з РФ. За відомостями центру "Весна", в більшості випадків їм призначають штрафи. Одну з учасниць суддя засудила, крім штрафу, до 5 діб арешту.

У грудні в білоруській столиці відбулися вже чотири акції протесту проти угоди про поглиблену інтеграцію Білорусі з Росією. Вони не були узгоджені з владою, але загалом пройшли мирно. За даними спостерігачів, у кожної з них взяли участь від 100 до 1500 чоловік. Чергова акція запланована на 29 грудня.

Нагадаємо, в кінці листопада Путін і Лукашенко домовилися створити єдині парламент і уряд. Повідомлялося, що планована Союзна держава - це наддержавне об'єднання РФ і Білорусі з організацією єдиного політичного, економічного, військового, митного, валютного, юридичного, гуманітарного і культурного просторів.

7 грудня Лукашенко і Путін провели п'ятигодинні переговори про "союзну державу". Президент Білорусі заявив, що не вимагає нічого, "тільки рівні умови".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram