ГоловнаСвіт

Лукашенко: Захід і країни НАТО не дозволять Росії порушити суверенітет Білорусі

"Вони сприймуть це як за загрозу їм. У цьому сенсі вони матимуть у чомусь рацію".

Лукашенко: Захід і країни НАТО не дозволять Росії порушити суверенітет Білорусі
Александр Лукашенко
Фото: verelq.am

Олександр Лукашенко упевнений, що країни Заходу і НАТО відреагують відповідно, якщо Росія спробує порушити суверенітет Білорусі.

Про це він заявив в інтерв'ю "Эху Москвы".

"Класично загроза суверенітету існує завжди і навіть для Росії. Але я не відчуваю зростання загрози суверенітету Білорусі. Якщо ця загроза з боку Росії, як дехто каже, виникне і раптом вона спробує порушити наш суверенітет, ви знаєте, як відреагує не тільки світова спільнота - вони вже будуть втягнутими у війну. Цього вже країни НАТО не перенесуть, бо вони вважатимуть це загрозою їм. У цьому сенсі вони матимуть у чомусь рацію", - сказав Лукашенко.

При цьому, на думку президента Білорусі, такий "головний біль" Росії не потрібен.

"Росія, звичайно, буде діяти акуратно, обережно. Загроза з'явиться тоді, небезпечна загроза, коли в нас буде зовсім погано з економікою. Коли людям неможливо буде все це винести. Це єдина причина. Поки я при владі, це єдина загроза", - зазначив Лукашенко.

"Ми не колосально величезна країна з величезними ресурсами, але перебуваємо в центрі «котла». Тут сьогодні перетинаються всі інтереси Заходу на Схід, і не тільки російські, з півдня на північ. Тут так склалася ситуація. І в цьому котлі треба себе вести настільки точно, тонко і акуратно, щоб тебе не зварили в цьому котлі", - додав президент Білорусі.

Нагадаємо, раніше начальник Генштабу Білорусі Олег Бєлоконєв заявив, що Мінськ веде переговори з НАТО щодо формату військових навчань. За його словами, умовою проведення маневрів є те, що Білорусь і РФ повинні бути союзниками.

На початку року Білорусь попросила у Росії виділити новий кредит на $600 млн, щоб рефінансувати зобов'язання, які країна повинна погасити 2019 року. Загальний борг Мінська перед Москвою сягає $7,6 млрд. У Кремлі заявили, що питання перебуває "в опрацюванні", і у квітні міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявляв, що рішення виділити гроші прийнято. Але перерахування коштів так і не відбулося, тож уже в жовтні Мінфін Білорусії заявив, що не розраховує на отримання кредиту і не веде переговорів з цього питання.

16 грудня Білорусь узяла $500 млн кредиту в Китаю, не дочекавшись грошей з Москви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram