ГоловнаСвіт

Генсек НАТО заявив про готовність до особистої зустрічі з Путіним

Експерти розцінили пропозицію Столтенберга як важливий сигнал до діалогу.

Генсек НАТО заявив про готовність до особистої зустрічі з Путіним
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив готовність до особистої зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це він заявив агентству dpa в Брюсселі, передає Deutsche Welle.

"За наявності відповідних рамкових умов я зустрівся б із президентом Путіним. Особливо у складні часи важливо разом сідати за стіл переговорів", - сказав Столтенберг.

При цьому він не уточнив, як саме повинні виглядати рамкові умови для його зустрічі з Путіним.

Експерти розцінюють слова генсека НАТО як важливий сигнал на тлі непримиренних відносин, що запанували між Північноатлантичним альянсом і Москвою після того, як у 2014 році Росія незаконно анексувала український Крим і почала надавати підтримку проросійським сепаратистам на Донбасі.

Москва ж зі свого боку звинувачує НАТО в розширенні на Схід і розміщенні військ Альянсу на території колишніх радянських республік.

Пропозиція Столтенберга стосовно зустрічі з Путіним пролунала після того, як на початку грудня президент США Дональд Трамп на саміті НАТО в Лондоні висловив думку, що переговори Столтенберга з Росією "не стали б проблемою". Президент США тоді говорив, що з Росією можна мати дуже добрі відносини, а НАТО - вести діалог із Москвою.

Німеччина і Франція вже довго дотримуються аналогічного погляду. У той самий час країни Центральної і Східної Європи критично ставляться до цього, підкреслюючи, що повернення до звиклого діалогу з РФ неможливе до врегулювання конфлікту навколо України.

Столтенберг зазначає, що згоден із цим, але водночас підкреслює важливість діалогу. "Росія - наш найбільший сусід і залишиться ним. Навіть якщо наші відносини не поліпшаться, потрібно вміти управляти цими складними стосунками", - пояснив він.

Нагадаємо, генсек НАТО заявляв також, що Альянс не вважає Росію ворогом, але бачить, що вона застосувала військову силу проти України.

Ексвіцепрезидент США Джо Байден, один з основних суперників Трампа на виборах, раніше заявив, що Путін робить усе для того, щоб розвалити НАТО і зруйнувати єдність США з Євросоюзом.

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фон Расмуссен ще 2014 року говорив, що зовнішньополітичні кроки Росії наводять на думку про те, що ця країна позиціонує себе не так партнером, як противником НАТО.

25 січня в Брюсселі пройшло засідання Ради НАТО - Росія. Головною темою зустрічі було недотримання РФ Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). Результатів ці переговори не дали.

У квітні російське МЗС заявило про припинення військового і цивільного співробітництва з Альянсом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram