ГоловнаСвіт

Уперше за 200 років у Нотр-Дам де Парі скасували різдвяну месу

Старовинну будівлю відновлюють після масштабної пожежі.

Уперше за 200 років у Нотр-Дам де Парі скасували різдвяну месу
Рождественская елка перед собором Нотр-Дам в Париже, Франция.
Фото: EPA/UPG

У соборі Нотр-Дам у Парижі вперше за 200 з гаком років не відбудеться різдвяна служба. У будівлі тривають відновлювальні роботи після сильної пожежі, що зруйнував дах і шпиль собору.

ВВС повідомляє, що головне різдвяне богослужіння вночі проти 25 грудня пройде в церкві Сен-Жермен-л'Осерруа. Це середньовічний храм на Луврській площі, який за часів монархії служив парафією для мешканців Лувра.

Нагадаємо, 15 квітня внаслідок пожежі біля собору Паризької Богоматері обвалилися шпиль і частина покрівлі. Після цього французька влада оголосили про збір коштів для відновлення собору. Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв реконструювати Нотр-Дам за п'ять років.

У жовтні міністр культури Франції заявив, що на відновлювальні роботи виділено мільярд євро, частина цієї суми - пожертви приватних осіб і компаній.

Причину пожежі в соборі досі не встановлено. Слідчі схиляються до версії про недбалість - загоряння могло виникнути через непогашену цигарку чи коротке замикання. Підтверджень того, що підпал міг бути вчинений навмисне, немає.

2013 року Нотр-Даму (собору Паризької Богоматері) виповнилося 850 років, він вважається однією з перлин готичної архітектури й був занесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Різдвяні служби в ньому проходили без перерви протягом двох з гаком століть. Лише наприкінці XVIII століття, за часів Французької революції противники католицизму ненадовго перетворили його на Храм Розуму.

Поборники так званого Культу Розуму намагалися скасувати християнство у Франції. У ході своїх церемоній вони прославляли мучеників революції та змушували священників зрікатися сану.

Однак культ проіснував лише рік, після чого Нотр-Дам знову став головним католицьким храмом французької столиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram