ГоловнаСвіт

Туреччина пригрозила визнати геноцид корінних американців у відповідь США

Едроган пригрозив закрити авіабазу Інджирлік і радіолокаційну базу Куречик.

Туреччина пригрозила визнати геноцид корінних американців у відповідь США
Фото: REUTERS

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган засудив визнання геноциду вірмен Сенатом США і пригрозив у відповідь визнати геноцид корінних жителів Північної Америки. Крім того, Едроган пригрозив закрити авіабазу Інджирлік, на якій розміщено ядерні боєголовки США. Про це повідомляє Reuters.

"Якщо нам необхідно зробити такий крок, звичайно, у нас є повноваження... Якщо це необхідно, разом з нашими делегаціями ми закриємо Інджирлік", - сказав Ердоган.

Крім того, у відповідь на погрози санкцій з боку США за потреби Туреччина може закрити радіолокаційну базу Куречик. "Якщо вони погрожують нам виконанням цих санкцій, ми, звичайно ж, відповімо", - зазначив Ердоган.

Нагадаємо, 12 грудня, американські сенатори одностайно прийняли резолюцію, яка засуджує вбивство близько 1,5 мільйона вірмен у 1915-1923 роках. Конгрес США довго зволікав із визнанням різанини вірмен геноцидом через побоювання погіршення відносин із союзником у НАТО. Однак останнім часом на ситуацію, крім військової операції Анкари в Сирії, вплинуло також рішення Туреччини купити російські ЗРК С-400 всупереч позиції США.

Туреччина не визнає терміна "геноцид", який використовується для характеристики подій початку минулого століття в Османській імперії. Згідно з офіційною позицією Анкари, жертви під час переміщення вірмен були ненавмисними.

У 2010 році президент США Барак Обама підписав резолюцію, в якій влада офіційно попросила пробачення в корінних жителів Північної Америки за непродуману політику щодо них, за грабежі і порушення угод з ними. У той самий час у резолюції зазначалося, що вона не може стати підставою для висунення уряду США будь-яких судових претензій з боку індіанців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram