ГоловнаСвіт

Учасники кліматичної конференції ООН не можуть узгодити підсумкові документи

Не всі країни готові боротися зі зміною клімату.

Учасники кліматичної конференції ООН не можуть узгодити підсумкові документи
Фото: EPA/UPG

Учасники 25-ї Всесвітньої конференції ООН з проблем зміни клімату (COP25) в Мадриді всю ніч намагалися узгодити підсумкові документи заходу. Заключне пленарне засідання, яке спочатку мало завершитися в п'ятницю, було продовжено до суботи, 14 грудня, пише DW.

Виконавчий директор міжнародної екологічної організації Greenpeace Дженніфер Морган піддала критиці підготовлені проекти угод, назвавши їх "абсолютно неприйнятними", а також "обманом щодо людей всього світу".

За її словами, Чилі - країна, яка цього року головує на форумі, - покликана стати на захист Паризької угоди "і не допустити, щоб через цинізму і жадібність" вона була підірвана. Замість цього Сантьяго прислухалося до аргументів тих, хто сприяє забрудненню навколишнього середовища, але не звичайних людей, впевнена Морган.

Основне питання, що обговорюється представниками 196 країн і ЄС в іспанській столиці, - як підтримати менш забезпечені країни фінансово, щоб пом'якшити шкоду від змін клімату і чинних правил, що стосуються квот на викиди парникових газів. Учасники конференції, зокрема, дотримуються різних поглядів щодо того, чи повинні більш амбітні кліматичні цілі на 20-30 рік бути позначені вже в цьому році. Згідно з Паризькою угодою, їх необхідно сформулювати лише в наступному.

Основна мета, позначена в Паризькій угоді, - скоротити викиди в атмосферу СО2, що є причиною підвищення температури повітря на 2 градуси Цельсія і глобальної зміни клімату. Країни домовилися докласти зусиль для зниження цього показника до 1,5 градуса. Низка експертів раніше відзначала, що на саміті в Мадриді навряд чи будуть намічені більш високі цілі. Це пов'язано з тим, що на цьому етапі лише невелике число країн, перш за все держави Азії і Африки, пообіцяли робити більше для захисту клімату.

Інші ж держави, такі, наприклад, як Бразилія, не вважають захист клімату своєю пріоритетною метою. На початку листопада президент США Дональд Трамп остаточно відмовився виконувати умови Паризької угоди.

Конференцію з питань клімату в Мадриді відвідали делегації понад 190 країн, в тому числі приблизно 15 прем'єр-міністрів держав ЄС, а також президенти Аргентини Маурісіо Макрі і Еквадору Ленін Морено. Президент Чилі на саміт приїхати не зміг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram