ГоловнаСвіт

В Якутії знову заарештували шамана, який іде "виганяти Путіна"

Габишев почав свій другий похід у Москву 8 грудня.

В Якутії знову заарештували шамана, який іде "виганяти Путіна"
Шаман Александр Габышев
Фото: Андрей Затирко

Поліцейські в Якутії знову затримали шамана Олександра Габишева, який кілька днів тому почав другий похід на Москву, щоб "вигнати Путіна".

Про це повідомив координатор організації "Правозахист Листівки" Олексій Прянишников, який надає шаману правову допомогу, пише "Настоящее время".

"У вівторок Габишева та кількох його соратників затримали на території Якутії. Для цього правоохоронці залучили декілька поліцейських екіпажів", - розповів Прянишников, не уточнивши, куди і навіщо везуть Габишева.

Габишев почав другий похід 8 грудня. Як і першого разу, він хотів пройти пішки з Якутська в Москву. Першу пішу подорож з Якутії до Москви шаман почав у березні 2019 року. Тоді він заявляв, що президент РФ Володимир Путін є "породженням темних сил" і вигнати його під силу тільки шаману.

Нагадаємо, Габишев пройшов близько 3 тис. км з 8 тис. і залучив безліч послідовників в Якутії, Бурятії та інших областях. У ніч на 19 вересня його затримали на трасі "Байкал" силовики в масках зі зброєю і відправили назад до Якутії, а 20 вересня - помістили в психоневрологічний диспансер. За підсумками експертизи Габишева визнали неосудним. Повідомляли, що йому проведуть діагностику, яка "ґрунтується на бесіді, уточненні історії життя і хвороби".

21 вересня Габишева відпустили під підписку про невиїзд, а 22 вересня в РФ затримали його чотирьох прихильників.

Пізніше стосовно нього також порушили кримінальну справу про публічні заклик до екстремістської діяльності (ч. 1 ст. 280 КК РФ). У цій справі Габишева теж відпустили під підписку про невиїзд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram