ГоловнаСвіт

В оборонний бюджет США заклали санкції проти російських "Північного потоку-2" і "Турецького потоку"

Також забороняється військова співпраця з Росією.

В оборонний бюджет США заклали санкції проти російських "Північного потоку-2" і "Турецького потоку"
Фото: pikabu.ru

В оборонний бюджет США на 2020 рік заклали введення санкцій проти російських газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік". Про це йдеться в документі комітету з питань озброєння Сенату.

Так, передбачається накладення санкцій проти пов'язаних з Росією трубопроводів заради "забезпечення енергетичної безпеки Європи". Відзначають, що для "стримування Росії" можуть збільшити витрати на європейську оборонну ініціативу на $734 млн.

Також у документі є пункт про заборону на поставки в Туреччину літаків F-35 як відповідь на купівлю Анкарою російських зенітно-ракетних комплексів С-400.

"Стратегія національної оборони визнає, що ми маємо серйозну конкуренцію з Росією і Китаєм. Наші суперники хочуть порушити міжнародний порядок і знайти вплив. Тому проєкт бюджету національної оборони на 2020 фінансовий рік включає заходи, покликані підтримати конкурентоспроможність Америки", - йдеться в документі.

Також оборонним бюджетом США забороняється військова співпраця з Росією. Крім цього, там є пункт про відновлення фінансування України в розмірі $300 млн доларів.

Цей документ повинні прийняти до 2020 року, наразі він узгоджений комітетами з питань озброєння Палати представників і Сенату.

Інформацію про введення санкцій проти другого "Північного потоку" підтвердив сенатор Тед Круз.

Нагадаємо, США критикують спорудження "Північного потоку-2", вважаючи його загрозою для енергетичної безпеки ЄС. Окрім того, Вашингтон увів санкції проти компаній, причетних до його будівництва.

В Україні теж розглядають "Північний потік-2" як інструмент політичного впливу Кремля. Водночас у Німеччині та Росії запевняють, що проєкт - винятково економічний.

Газопровід "Північний потік-2" повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників з РФ зі споживачами в Європі. Його планова протяжність становитиме більш ніж 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Проєкт реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями - Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Церемонія запуску газопроводу "Турецький потік", який Росія побудувала для ліквідації залежності від української ГТС, запланована на 8 січня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram