ГоловнаСвіт

Путін назвав політичним рішення WADA про відсторонення Росії від міжнародних змагань через допінг

Президент РФ вважає, що покарання "не повинні мати колективного характеру".

Путін назвав політичним рішення WADA про відсторонення Росії від міжнародних змагань через допінг
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін вважає політичним рішення Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) про відсторонення збірної Росії від великих міжнародних змагань.

Про це він заявив на спільній пресконференції з лідерами країн нормандської четвірки в Парижі.

"По-перше, потрібно проаналізувати це рішення. Немає претензій до Олімпійського комітету Росії, а отже, російська збірна повинна виступати під своїм прапором. Таке положення закріплено в олімпійській хартії", - сказав Путін.

"Покарання не повинні мати колективного характеру і поширюватися на людей, які до певних порушень не мають жодного стосунку. І всі це розуміють. Я думаю, що і фахівці WADA це теж розуміють. Але якщо хтось із них приймає такі рішення про колективні покарання, то мені здається, в основі таких рішень лежить не турбота про чистоту світового спорту, а міркування політичного характеру, які нічого спільного з інтересами спорту і олімпійського руху не мають!" - додав російський президент.

Нагадаємо, Виконавчий комітет WADA на чотири роки позбавив Росію права участі в міжнародних змаганнях, у тому числі олімпіадах і чемпіонатах світу. Віцепрезидентка WADA Лінда Хеллеланд назвала санкції зам'якими і зазначила, що хотіла б повної заборони на участь російських спортсменів.

Міжнародний олімпійський комітет заявив, що підтримує найсуворіші санкції щодо причетних до допінг-маніпуляцій.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв назвав рішення WADA "продовженням антиросійської істерії, яка набула хронічної форми".

Як повідомляли, в листопаді генеральний директор Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Юрій Ганус визнав, що в Росії була підтримка допінгу на державному рівні. Після цього 25 листопада WADA опублікувала список санкцій, які пропонує комітет відповідності. Зокрема, було встановлено, що база даних, яку WADA отримала з Московської лабораторії в січні цього року, - неповна і скоригована. Порівняно з копією, яку вже мала WADA від інформатора, там немає сотень потенційних позитивних проб, а також супутніх їм первинних даних і PDF-файлів.

На підставі виявлених порушень комітет відповідності WADA рекомендував виконкому організації визнати, що РУСАДА не відповідає антидопінговому кодексу, і відсторонити Росію від Олімпіади-2020.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram