ГоловнаСвіт

Зустріч лідерів нормандської четвірки (трансляція)

LB.ua вів текстову трансляцію.

Фото: parisattitude.com

02:34 Україна продовжить на рік дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі. У той самий час "формула Штайнмаєра" буде імплементована через певний час, якщо Росія піде на деескалацію конфлікту, зазначив Зеленський.

02:28 Володимир Зеленський заявив, що повернення за формулою "всіх на всіх" буде проходити щодо тих захоплених осіб, яких утримують на території України й окупованих територіях. Наступний етап - заарештовані в Росії і в Криму.

02:23 Президент України пропонував створити окрему групу в "Мінську" для організації поетапного повернення контролю над українсько-російським кордоном. Про це він повідомив під час брифінгу журналістам. На думку Зеленського, цей етап повинен завершитися до проведення місцевих виборів. При цьому, як зазначив президент, він не бачить проблеми у "формулі Штайнмаєра" - адже це може бути своєрідний "компроміс на компроміс".

02:20 Зеленський: Україна погодилася взяти газом 3 млрд доларів, виграні в Росії у Стокгольмському арбітражі.

02:17 Зеленський: Існують значно вищі шанси для підписання нового транзитного газового договору з Росією на вигідніших умовах, ніж були на стартових позиціях. Знято питання контракту на один рік. Україна наполягала на десяти. Президент сподівається, що компромісний варіант буде знайдено.

01:42 Зеленський запросив російських журналістів на територію України і попросив російську сторону повернути майно повернутих кораблів.

01:31 Володимир Зеленський підтвердив, що під час нормандської четвірки Україна і Росія обговорювали питання транзиту російського газу. Президент акцентував: це питання розблоковано, і вже на рівні радників будуть обговорюватися деталі - формат, ціна, обсяг. Україна, як вказав Зеленський, має досить непогані позиції.

При цьому Путін повідомив: Україна може отримати газ на 25% дешевше для кінцевого споживача, якщо їй вдасться правильно домовитися з Москвою.

01:26 Володимир Зеленський зазначив, що після зустрічі в нормандському форматі сторони не мають жодного "домашнього завдання". Є просто можливість продовжити дискусію через чотири місяці з тих питань, які цього разу не вдалося вирішити. Президент України також зазначив, що в нього з Володимиром Путіним діаметрально протилежний погляд на передачу Україні контролю над кордоном і на терміни. За словами голови держави, Путін говорить про необхідність виконання "Мінська" і передачу кордону після проведення місцевих виборів, а він (Зеленський) акцентує на важливості повернення контролю над кордоном до виборів.

01:13 Меркель заявила, що "формулу Штайнмаєра" сторони ніколи докладно не обговорювали, Зеленський назвав бойовиків на Донбасі сепаратистами, а Путін оголосив про "потепління відносин" у рамках нормандського формату.

01:05 Опубліковано підсумкове комюніке після зустрічі лідерів нормандської четвірки.

01:04 Президент Росії Володимир Путін акцентував на важливості продовження закону про особливий статус Донбасу з погляду імплементації "формули Штайнмаєра". Крім того, Путін вказав на необхідність амністії.

00:55 Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час переговорів акцентував на необхідності повернення Україною контролю над спільним із Росією кордоном. Голова держави висловив надію, що через чотири місяці сторони повернуться до цієї дискусії. Також Володимир Зеленський публічно окреслив "червоні лінії", серед них: відмова від федералізації, визнання того, що ніхто не може вказувати Україні зовнішній вектор розвитку, і відсутність будь-яких поступок з погляду територій.

00:50 Нормандська четвірка домовилася про обмін полоненими у форматі "всіх на всіх" до кінця року і розведення ще в трьох точках. Про це йдеться в комюніке за підсумками саміту. Четвірка виступила за повне і всеосяжне припинення вогню до кінця цього року.

У той самий час Тристороння контактна група в Мінську до кінця березня має вибрати ще три точки для розведення військ. Крім того, четвірка домовилася про обмін полоненими за формулою "всі ідентифіковані на всіх ідентифікованих" з повним і безумовним допуском Червоного Хреста до утримуваних осіб. Він повинен відбутися до 31 грудня 2019 року. Протягом 30 днів мають відкрити нові пункти пропуску на лінії розмежування.

00:44 Меркель повідомила, що українська сторона погодилася на імплементацію в законодавство "формули Штайнмаєра".

00:38 Ангела Меркель оголосила три пункти, які сторони узгодили, серед них: перемир'я на Донбасі, розмінування, розведення сил і військ. Як повідомила канцлерка Німеччини: до березня 2020 року необхідно зробити дві зони розведення сил і військ: поблизу Станиці Луганської, Золотого і Петрівського. Необхідно розширити мандат місії ОБСЄ, представники якої повинні протягом семи днів на тиждень і 24 годин на добу моніторити ситуацію. Також сторони домовилися прийняти закон про особливий статус Донбасу, що дозволить провести там місцеві вибори. Через чотири місяці лідери знову зустрінуться, щоб обговорити це питання. Політичні радники і міністри закордонних справ країн нормандської четвірки повинні підготувати це рішення.

00:34 Президент Франції Еммануель Макрон зазначив, що необхідно нині зробити все можливе, щоб через чотири місяці провести зустріч нормандської четвірки.

00:32 Почалася пресконференція лідерів нормандської четвірки Зеленського, Меркель, Путіна і Макрона за підсумками саміту.

23:54 Через майже шість годин після початку зустрічі організатори вирішили принести журналістам воду. Тим часом лідери нормандської четвірки продовжують бесіду за вечерею.

23:10 Під час спілкування з журналістами Вітренко також заявив, що сторони продовжать домовлятися про транзит газу. Водночас у низці російських ЗМІ вже говорять про факт газової домовленості між Україною та Росією.

22:59 Під час двосторонніх переговорів України та Росії на полях нормандського саміту українська сторона аргументувала свою позицію щодо необхідності виконання Росією рішень міжнародних арбітражів щодо відшкодування збитків за постачання російського газу. Про це повідомив журналістам виконавчий директор компанії НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко: "Ми аргументовано пояснили нашу позицію. Зокрема, про необхідність виконання арбітражів. Є дійсно законне рішення. І рішення арбітражів є остаточним і обов'язковим для виконання".

22:53 Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков поділився враженнями після двосторонніх переговорів української та російської делегації. Глава відомства зазначив, що ніхто не здавав інтересів України. "Робоча атмосфера, все добре. Президент Зеленський - молодець, дуже жорстко і правильно тримає позицію. Зради немає", - сказав Аваков. На думку міністра МВС, "все йде правильно".

22:28 Переговори у форматі нормандської четвірки поновилися. Лідери продовжують вести бесіду за вечерею. 

22:25 Зустріч української та російської делегацій на чолі Путіна і Зеленського проходила за участю міністра енергетики РФ Олександра Новака і глави "Газпрому" Олексія Міллера.

22:08 Переговори Зеленського і Путіна завершилися. Під час спілкування з російськими ЗМІ президент РФ заявив, що він задоволений розмовою з українським лідером.

21:52 Підготовка до підсумкового брифінгу лідерів країн нормандської четвірки триває. Журналісти в очікуванні підходів глав держав. 

Підготовка до підсумкового брифінгу лідерів країн нормандської четвірки триває
Фото: Маріанна Присяжнюк
Підготовка до підсумкового брифінгу лідерів країн нормандської четвірки триває

21:06. Переговори лідерів країн нормандської четвірки перервали заради двосторонньої зустрічі президента України Володимира Зеленського і президента Російської Федерації Володимира Путіна. Переговори в чотиристоронньому форматі відновляться після зустрічі двох глав держав.

20:46. Розпочалася двостороння зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

20:42. Зустріч лідерів нормандської четвірки завершилася. Вона тривала понад дві години.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

20:16 Лідери нормандської четвірки обговорюють проєкт комюніке. Про це розповів заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко, передає кореспондент LB.ua. "Як ви знаєте, кілька годин тому розпочалася зустріч у нормандському форматі після проведення двосторонніх переговорів. Зараз зустріч проходить у форматі чотирьох лідерів, вони обговорюють проєкт комюніке, який було підготовлено до цього, проходяться по кожному пункту комюніке", - сказав Тимошенко.

Він додав, що лідери обговорюють фінальний проєкт, який буде підписано і представлено після переговорів.

Фото: EPA/UPG

20:14 Переговори нормандської четвірки триватимуть ще кілька годин. Про це розповів заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко, передає кореспондент LB. "Я думаю, що ще кілька годин це триватиме", - сказав К. Тимошенко. Переговори проходять у закритому форматі.

Разом з президентом України Володимиром Зеленським на переговорах у нормандському форматі присутні чотири радники. Про це розповів Тимошенко, передає кореспондент LB.ua. "Від української делегації присутні радники... Від України був присутній міністр закордонних справ Пристайко, пан Єрмак, Демченко і пан Хомчак", - зазначив Тимошенко.

19:09 Як повідомляє спеціальний кореспондент LB.ua, переговори Зеленського з Путіним відбудуться через 10 хвилин. О 20:00 лідери сядуть вечеряти. Спільний брифінг намічено на 21:00.

19:02 Зеленський проведе переговори з Путіним до пресконференції за результатами зустрічі нормандської четвірки.

18:25 Розпочалася зустріч лідерів нормандської четвірки. Онлайн-трансляція з української сторони наразі перервана: оператор Офісу президента впустив камеру.

18:23 Україна готова до обговорення газового питання на зустрічі лідерів нормандської четвірки в Парижі. Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua повідомило джерело, близьке до переговорного процесу. За його словами, побажанням української сторони є 10-річний контракт на транзит російського газу. Зокрема тому у складі делегації значаться міністр енергетики Олексій Оржель і голова компанії [виконавчий директор - ред.] НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, повідомило джерело.

Співрозмовники LB.ua припустили, що після зустрічі Зеленського і Путіна відбудеться підписання якогось документа, що зафіксує позиції сторін.

Як вказує джерело LB.ua, "умови України водночас не змінилися - це повне повернення окупованих територій".

18:10 Зустріч Зеленського з Меркель завершилася. Зараз почнуться переговори в рамках нормандської четвірки.

17:50 Графік змістився. Фінальний брифінг лідерів країн нормандської четвірки відбудеться орієнтовно о 22:00.

17:33 А в цьому - переговори за участю лідерів чотирьох держав.

Малий зал для перемовин нормандської четвірки
Фото: LB.ua
Малий зал для перемовин нормандської четвірки

17:26 У цьому залі пройде брифінг лідерів нормандської четвірки.

Великий зал для брифінгу нормандської четвірки
Фото: LB.ua
Великий зал для брифінгу нормандської четвірки

17:19 Завершилася зустріч Зеленського і Макрона. Президент Франції ознайомив українського лідера зі сценарієм і форматом проведення переговорів. Президент України зустрівся з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

16:39 Тим часом голова МЗС Канади Франсуа-Філіп Шампань акцентував, що підтримує територіальну цілісність України. "Сьогодні лідери України, Росії, Франції та Німеччини зібралися в Парижі в рамках нормандського формату. Канада підтверджує свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Ми з українським народом, непохитно підтримуємо його шлях до миру, стабільності і процвітання".

16:25 Почалася зустріч Володимира Зеленського і президента Франції Еммануеля Макрона.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

16:20 Останнім на зустріч нормандської четвірки прибув Володимир Путін. Він запізнився на саміт на пів години. Його, як і Меркель із Зеленським, особисто привітав французький лідер Еммануель Макрон.

16:05 Представники російських ЗМІ провокували Зеленського питаннями "Що ви вважатимете успіхом?" і "Коли зупините війну?".

16:01 Володимир Зеленський приїхав у резиденцію французького президента. До нього в палац зайшла українська делегація. Останнім ішов голова МВС Арсен Аваков.

15:58 У Єлисейський палац прибула канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

15:39 Президент Росії Володимир Путін прилетів до Парижа лише щойно.

У нього заплановані окремі двосторонні зустрічі з Еммануелем Макроном, Володимиром Зеленським і Ангелою Меркель.

Фото: EPA/UPG

15:38 А такі листівки роздають українські ветерани АТО в Парижі.

 

Фото: Маріанна Присяжнюк

15:35 Народний депутат України Олексій Гончаренко акредитувався журналістом на нормандський саміт.

15:30 Ветеран бойових дій на Донбасі пояснив LB.ua, чому активісти порвали російський прапор перед резиденцією президента Франції.

15:22 Спеціальна кореспондентка LB.ua Маріанна Присяжнюк дізналася у звичайних французів, що вони думають про зустріч лідерів нормандської четвірки.

14:45 Біля Єлисейського палацу про себе нагадав рух Femen. Оголених дівчат, які кричали Stop Putin's war, швидко скрутили і забрали геть.

14:35 Швейцарська Neue Zürcher Zeitung не очікує прориву в Парижі, оскільки Москва не поспішає домовлятися, а її представники їдуть туди радше з бізнес-аджендою, тоді як недосвідчений Зеленський - з політичною. "Зеленський - недосвідчений парламентер. Навпроти нього сидітиме Путін, який "з'їв у цій справі собаку". Крім того, в України слабша позиція - вона залежить від підтримки Заходу. Це було причиною, чому Зеленський зайняв таку "підлеглу" позицію в розмові з Трампом. До того ж Україна втратила економічно важливі Луганськ і Донецьк. Помітний плюс у тому, що Україна підписала нову кредитну лінію з МВФ, хорошу економічну угоду".

"Багато українських спостерігачів переживають, що політика Зеленського щодо Донбасу не буде ефективною. Вони бояться, що буде надто багато компромісів. Його прихильність до російської культури - кар'єра російськомовного коміка і його зв'язок із зав'язаними на Росію олігархами - лише підтримують ці позиції".

У той самий час німецька FAZ зазначає, що Путін їде на саміт у безтурботному настрої: "Ситуація прихильна до російського президента - з одного боку, Еммануель Макрон, який заявляє, що потрібно боротися з тероризмом, а не з Росією, з іншого - Ангела Меркель, яка одного разу вже уклала Мінські угоди - тепер ослаблена. На Зеленського тиснуть внутрішня політика і некомфортна позиція у Вашингтоні, який обговорює "українські відносини".

14:14. Міністр закордонних справ Литви Антанас Лінкявічус у Європарламенті прокоментував сьогоднішню зустріч у Парижі: "Ми очікуємо певних поліпшень, уже було багато зустрічей і обіцянок. Ми також розраховуємо, що Росія візьме на себе відповідальність за цей конфлікт, оскільки вона - його причина", - зазначив міністр.

13:50. Представник опозиційної "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко теж приїхав до Парижа, де знайшов час поспілкуватися з російськими пропагандистами.

Фото: https://t.me/oleksiihoncharenko

"У прямих переговорах з бойовиками я не бачу сенсу, тому що вони є маріонетками Путіна. Говорити з Путіним треба, тому що він на цю ситуацію впливає. А говорити з його маріонетками і шістками сенсу немає. Тому з Путіним треба вирішувати питання, коли і як він покине Донбас, саме це, я сподіваюся, сьогодні Зеленський з ним і вирішить", - сказав він шокованому представнику "Первого канала".

13:43 "Група українських активістів, зокрема ветеранів, зібралася біля резиденції французького президента, щоб виступити проти візиту Путіна. Активісти спалили прапор самопроголошеної "ДНР". Про це повідомляє спеціальний кореспондент LB.ua.

13:20 Співголова Європейської ради з міжнародних відносин, а також колишній голова МЗС Швеції Карл Більдт у своєму мікроблозі у Twitter зазначив: зустріч у нормандському форматі покаже, чи готова Росія до врегулювання конфлікту.

"Зустріч президента України Зеленського і президента Путіна в Парижі сьогодні покаже, чи має Москва правдиву волю врегулювати конфлікт з Україною. Французький президент Макрон говорив про вибудовування нових відносин з Росією, однак це (зустріч - LB.ua) дійсно випробування".

13:08 Огляд французької преси. "Ліва" ідеологічно щоденна газета Libération присвятила, як і більшість французьких ЗМІ, свою першу шпальту пенсійній реформі, через яку страйкує вся Франція. Стаття про нормандський саміт стоїть анонсом на першій шпальті в правому кутку із заголовком "Росія-Україна, кінець блокади". Сама стаття на 10-11 сторінках має назву "Саміт потепління", і її основна думка - «сьогодні прориву не буде, проте Макрон і далі впроваджує "вимогливий діалог" з Москвою».

Фото: Марія Єщенко

Правоцентристський ідеологічно Le Figaro теж першу шпальту віддав під пенсійну реформу. Стаття про нормандські перемовини називається "Перша зустріч Путіна і Зеленського в Парижі" з великим фокусом на матеріалі "Чи зможе український президент нав'язати мир Донбасу". Стаття відверто критична щодо України і політики українського президента: «Популярність президента, обраного 73% голосів, небезпечно котиться долу... Багато хто боїться, що на сьогоднішній зустрічі Зеленського "з'їдять сирим".

Фото: Марія Єщенко

Помірний центристський Le Monde пише: "Мир як виклик для Москви і Києва". У статті наголошено, що Макрон шукає «перезавантаження відносин з Росією, однак без наївності». Росія залишається "загрозою", але й "партнером".

Фото: Марія Єщенко

12:55 До складу української делегації увійшли виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко і міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, передає "Інтерфакс-Україна".

"Щодо делегації, знаю, що є питання газу і так далі. У складі делегації є пан Оржель і пан Вітренко. За потреби вони візьмуть участь в обговоренні питань газу та інших питань, які їх стосуються", - повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко на брифінгу в Києві.

12:52 Французька поліція повідомляє: нормандський саміт висвітлюватимуть близько 70 представників ЗМІ, передає спеціальний кореспондент LB.ua. Зокрема, поліцейські перевіряють документи і в журналістів. Пояснюють це підвищеними заходами безпеки.

Фото: Маріанна Присяжнюк

12:35 Спеціальний кореспондент LB.ua Маріанна Присяжнюк про останні кроки перед зустріччю нормандської четвірки в Парижі. У розмові з нею президент Інституту перспектив безпеки в Європі Еммануель Дюпуй скептично зазначив: переговори чотирьох президентів у Парижі потрібні виключно Макрону. Решта отримають мало користі.

12:17 Біля резиденції президента Франції Еммануеля Макрона частково обмежено рух транспорту і пересування пішоходів. Про це повідомляє спеціальний кореспондент LB.ua. У той самий час біля Єлисейського палацу починають збиратися представники ЗМІ.

Фото: Маріанна Присяжнюк

Фото: Маріанна Присяжнюк

Фото: Маріанна Присяжнюк

Президент Франції Еммануель Макрон проведе зустріч із Володимиром Зеленським до переговорів з Володимиром Путіним. Про це повідомляє власний кореспондент LB.ua в Парижі.

У той самий час LB.ua отримала уточнений графік зустрічей лідерів нормандської четвірки за київським часом.

15:50 - прибуття канцлерки Німеччини Ангели Меркель у Єлисейський палац

15:55 - приїзд Володимира Зеленського в резиденцію президента Франції

16:00 - прибуття Володимира Путіна

16:05 - двостороння зустріч Зеленського і Макрона

16:30 - переговори президента України з канцлеркою Німеччини

16:35 - двосторонні переговори Путіна і Макрона

17:05 - робоча зустріч лідерів країн-учасниць нормандського формату

19:45 - спільна пресконференція голів чотирьох держав.

Раніше на офіційній сторінці Офісу президента України повідомили про заплановану зустріч Зеленського і Путіна. Згідно з попередньою інформацією, переговори можуть відбутися після всіх ключових заходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram