ГоловнаСвіт

Google знайшов докази причетності російських хакерів до злому пошти Макрона в 2017 році

Група хакерів пов'язана з підрозділом 26165 ГРУ РФ.

Google знайшов докази причетності російських хакерів до злому пошти Макрона в 2017 році
Фото: EPA/UPG

Експерти Google і компанії з кібербезпеки FireEye знайшли технічні докази того, що російські спецслужби причетні до злому електронних листів, пов'язаних з передвиборчою кампанією президента Франції Еммануеля Макрона. Про це пише Le Monde з посиланням на дані двох компаній.

"Дослідники Google дійшли висновку, що на початку березня 2017 року перед першим туром виборів президента Франції дві хакерські групи почали розробку операції зі злому штабу Макрона. Згідно з дослідженнями, в атаці винні групи APT28 (Fancy Bear) і Sandworm", - йдеться в матеріалі.

Група APT28 відома з розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера, за даними якого вона пов'язана з підрозділом 26165 ГРУ РФ.

Sandworm спеціалізується на участі в операціях з високим ризиком в умовах обмежених часових рамок, її пов'язують з підрозділом ГРУ 74455, який часто працює з підрозділом 26165.

На думку журналістів Le Monde, замовник атаки, під час якої випливло багато інформації, зокрема, офіційних листів і документів, звернувся спочатку до APT28. Потім він вирішив "перестрахуватися" і підключив до роботи Sandworm.

Нагадаємо, під час президентської кампанії у Франції в 2017 році штаб Макрона заявив про масштабну хакерську атаку.

У вільному доступі опинилося близько 9 гігабайт документів щодо діяльності передвиборної структури, зокрема - тисячі електронних листів, фото і додатків, якими обмінювалися в штабі. У липні WikiLeaks опублікувала ще 21 тис. листів, пов'язаних з кампанією Макрона. Документи належали до періоду з 20 березня 2009 року по 24 квітня 2017-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram