ГоловнаСвіт

У Німеччині розпочато розслідування "справи Скрипалів"

Агенти російського ГРУ в 2014 році провели три дні в районі Франкфурта-на-Майні.

У Німеччині розпочато розслідування "справи Скрипалів"
Фото: news.met.police.uk

Передбачувані співробітники ГРУ, відомі під іменами Олександр Петров і Руслан Бошіров, можливо, в 2014 році провели три дні в районі Франкфурта-на-Майні.

Федеральна прокуратура Німеччини і Федеральне управління кримінальної поліції ФРН ведуть розслідування проти передбачуваних співробітників Головного управління Генштабу РФ, відомих під іменами Олександр Петров і Руслан Бошіров, яких підозрюють в отруєнні подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки Юлії в Великобританії.

Про це в п'ятницю, 6 грудня, повідомило німецьке видання Spiegel, передає DW.

Згідно з отриманою журналістами інформацією, передбачувані агенти російської військової розвідки в 2014 році провели три дні в Німеччині, зупинившись в районі Франкфурта-на-Майні. Крім того, в німецькому виданні і розслідувальній платформі Bellingcat вважають, що командир секретного підрозділу ГРУ 29155, ймовірно, мав контакти у ФРН. Цю групу пов'язують як із замахом на Скрипалів, так і з іншими нападами на супротивників Кремля в Європі.

Зокрема, німецькі слідчі органи перевіряють підозри в можливій причетності державних органів Росії або Чечні до організації вбивства колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі, застреленого 23 серпня в берлінському парку Малий Тіргартен. Вбивця був затриманий. Ним виявився мужчина з російським паспортом на ім'я Вадима Соколова.

3 грудня портал журналістських розслідувань The Insider повідомив, що "Вадим Соколов" - насправді 54-річний Вадим Красиков, якого Росія оголошувала в розшук через Інтерпол в 2014 році.

6 грудня The Insider оприлюднив другу частину розслідування про Красикова. Стверджується, що він служив у спецназі ФСБ "Вимпел" і разом з двома напарниками з "Вимпела" брав участь ще як мінімум в двох замовних вбивствах - в Москві і Костомукші.

Нагадаємо, колишній подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені в несвідомому стані на одній з лавок в Солсбері на початку березня 2018 року. Вони ледь залишилися живими, і їх нинішнє місцеперебування тримається в таємниці. Лондон звинувачує Москву в організації замаху, Москва категорично відкидає ці звинувачення.

У вересні британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних в отруєнні - громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Бошірова. За даними британської влади, вони є співробітниками Головного розвідуправління РФ, а їх імена - не справжні.

26 вересня 2018 дослідницька група Bellingcat і російське видання The Insider в спільному розслідуванні повідомили, що під прізвищем Бошіров ховається полковник ГРУ Анатолій Чепіга.

8 жовтня того ж року вони ж повідомили, що Олександр Петров виявився офіцером ГРУ Олександром Мишкіним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram