ГоловнаСвіт

Парламент Валенсії визнав Голодомор в Україні геноцидом

Депутати одностайно проголосували за відповідну постанову.

Парламент Валенсії визнав Голодомор в Україні геноцидом
Фото: Укринформ

Парламент Валенсійської автономії Іспанії одностайно прийняв постанову "Про підвищення обізнаності та засудженні великих злочинів ХХ століття, яким був Голодомор 1932-1933 років". Представники всіх фракцій погодилися, що подія була геноцидом, пише "Укрінформ".

У постанові йдеться про "рішуче засудження нелюдських і геноцидних дій, вчинених тоталітарним режимом Сталіна".

Також у документі закликають виконавчу владу сприяти "пізнанню і засудженню Голодомору - разом з великими злочинами XX століття, диктатурами, формами репресій і знищення людських життів - щоб пам'ять про ці події служила попередженням для нинішніх і майбутніх поколінь валенсійців".

У засіданні взяли участь генеральна консулка України Оксана Драмарецька і представники української громади.

"Прийняте рішення порушує питання про подальші дії тутешньої влади, які ми будемо підтримувати, зокрема забезпечення відомостей про Голодомор в освітній мережі, чого немає досі", - зазначили представники громадської організації ГО Instituto 9 de Mayo, які займалися підготовкою постанови.

Нагадаємо, 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор актом геноциду. Це прописано в першій статті Закону "Про Голодомор 1932-1933 років".

Закон став політико-правовою основою для проведення масштабного офіційного розслідування злочину геноциду в Україні в 1932-1933 роках. Протягом слідства було доведено намір керівництва Радянського Союзу знищити частину української нації.

У 2010 році український суд назвав винними у Голодоморі Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Косіора, Чубаря і Хатаєвича.

У жовтні 2019 року провінція Британська Колумбія, розташована на заході Канади, визнала Голодомор актом геноциду українців. Канада на державному рівні визнала Голодомор актом геноциду 2008 року. З тих пір країна щорічно вшановує День пам'яті жертв голодоморів. На провінційному рівні Голодомор визнали в шести із 13 провінцій і територій Канади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram