ГоловнаСвіт

Путін підписав закон, що дозволяє визнавати громадян "іноземними агентами"

"Іноземними агентами" можуть бути визнані фізичні особи, а не тільки ЗМІ.

Путін підписав закон, що дозволяє визнавати громадян "іноземними агентами"
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про розширення списку ЗМІ, які можуть бути визнані "іноземними агентами". Згідно з цим документом, фізичні особи також можуть бути визнані такими. Про це свідчить інтернет-портал правової інформації РФ.

Відповідно до закону, "іноземними агентами" можуть бути визнані фізичні особи, які поширюють матеріали засобів інформації, визнаних "іноземними агентами", або беруть участь в їх створенні, отримують гроші або майно з-за кордону, або від російських юридичних осіб, фінансуються з іноземних джерел.

Це формулювання дозволяє припустити, що закон можуть, наприклад, застосовувати до людей, які репостять у соцмережах повідомлення тих ЗМІ, що визнані "іноземними агентами".

Вести реєстр іноземних ЗМІ, які виконують роль "іноземного агента", доручили міністерству юстиції, яке погоджує свої дії з МЗС РФ.

У США висловили стурбованість такими поправками російського законодавства. Прессекретар Держдепартаменту Морган Ортаґус написала в твітері, що прийняті російським парламентом поправки можуть бути використані "для придушення незалежних голосів".

Нагадаємо, Путін підписав закон, який виключає заборону на використання нацистської символіки і атрибутики в науці, мистецтві та літературі за умови відсутності в них пропаганди і виправдання нацизму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram