ГоловнаСвіт

Данія визнала ситуацію навколо Гренландії головною загрозою національній безпеці

Трамп заявив про намір купити цей величезний арктичний острів.

Данія визнала ситуацію навколо Гренландії головною загрозою національній безпеці

Данія вперше оголосила, що безпека Гренландії, яка їй належить, є важливішою від таких загроз, як тероризм або кіберзлочинність.

Служба військової розвідки Данії пов'язує це, серед іншого, з можливими змінами в американській політиці, пише ВВС.

Глава Служби військової розвідки Данії Ларс Фіндсен сказав, що Гренландія нині - головне питання безпеки королівства, оскільки в Арктиці починається конкуренція між світовими державами, зокрема США, Китаєм і Росією.

Гренландія - частина Данії, яка має надзвичайно широку автономію. 1985 року вона вийшла зі складу Європейського економічного співтовариства, також у неї є право укладати торговельні угоди з іншими країнами.

Китай уже підписав з Гренландією договір про розробку місцевих родовищ.

Раніше президент США Дональд Трамп публічно сказав, що хотів би, щоб Америка купила цей величезний арктичний острів. У серпні уряд Данії назвав абсурдною пропозицію президента США.

Відразу після цього Трамп скасував офіційний візит до Данії та назвав заяву прем'єр-міністра цієї країни огидною.

США виявляють інтерес до Гренландії вже давно. Уперше Вашингтон запропонував купити цей острів 1867 року, а востаннє, якщо не брати до уваги слів Трампа, - 1941-го, коли Америка гарантувала безпеку цієї території.

Нагадаємо, що на початку 20-го століття США купили Данську Вест-Індію за 25 млн доларів. Тепер ця територія відома як Американські Віргінські острови.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram