ГоловнаСвіт

Справу про катастрофу MH17 частково передали в суд у Гаазі

Серед обвинувачених - троє росіян і українець.

Справу про катастрофу MH17 частково передали в суд у Гаазі
Фото: EPA/UPG

Частину обвинувального висновку Міжнародної слідчої групи у справі про збитий 17 липня 2014 року над Україною "Боїнг 777" передали в розпорядження суддів окружного суду Гааги.

Про це 29 листопада журналістам заявила представниця суду Іоланда Вайннобель, передає DW.

Розгляд кримінальної справи за підсумками розслідування причин катастрофи лайнера "Малайзійських авіаліній", який летів рейсом МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, судова колегія почне 9 березня 2020 року.

Влада Нідерландів ухвалила рішення, що суд у справі про катастрофу лайнера відбудеться в рамках не міжнародного, а національного законодавства. З 298 осіб, які перебували на борту літака, більшість були громадянами Нідерландів.

Місце проведення процесу через публічний інтерес перенесено з будівлі окружного суду Гааги в комплекс, який розташований поруч з аеропортом Схіпхол.

Серед обвинувачених - троє росіян: колишній "міністр оборони" так званої "ДНР" Ігор Гіркін

(Стрєлков), генерал-майор Сергій Дубинський (на прізвисько Хмурий), полковник Олег Пулатов (Гюрза), а також громадянин України Леонід Харченко (Кріт). З чотирьох підозрюваних на пред'явлені звинувачення відреагували Дубинський, Пулатов і Гіркін, всі троє провину в катастрофі заперечують. Участь обвинувачених у кримінальному процесі вважається малоймовірною.

Судові засідання наразі заплановані до кінця березня 2021 року. За подіями в залі суду можна буде стежити за допомогою інтернет-трансляції, яка буде організована на сайті courtmh17.com.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що авіалайнер "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), було збито ракетою серії 9M38, запущеною з самохідної вогневої установки "Бук" з сільськогосподарського поля в районі селища Першотравневе. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" був доставлений в Україну з Росії, а після того, як його використовували для атаки на авіалайнер рейсу МН-17, він знову повернувся на територію РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram