ГоловнаСвіт

У Польщі скасували назву вулиці на честь єпископа УГКЦ (оновлено)

Йосафат Коциловський 30 років очолював єпархію УГКЦ у Перемишлі.

У Польщі скасували назву вулиці на честь єпископа УГКЦ (оновлено)
Епископ УГКЦ Иосафат Коциловский
Фото: facebook.com/pg/AmbasadaUkrainywPolsce/

Посольство України в Польщі вважає поспішним і необачним рішення міської ради Перемишля про скасування назви вулиці на честь українського греко-католицького єпископа Йосафата Коциловського.

Про це йдеться на сторінці посольства України в Польщі у фейсбуці.

"Поспішне і необачне рішення міської ради в Перемишлі про скасування назви вулиці блаженного греко-католицького єпископа Коциловського. Маніпулювання авторів резолюції аргументами, вирваними з контексту, небажання почути польських громадян української національності цього разу, на жаль, перемогли", - йдеться в повідомленні.

У посольстві назвали рішення влади Перемишля зазіханням на добре ім'я єпископа Коциловського.

Оновлення. Радіо Свобода повідомляє, що 28 листопада депутати міської ради Перемишля скасували назву вулиці на честь єпископа УГКЦ Йосафата Коциловського і приєднали її до прилеглої вулиці греко-католицького єпископа Івана Снігурського. Невелика вуличка блаженного Йосафата Коциловського проіснувала в центрі Перемишля шість років.

Депутати Перемишля в останній момент відмовилися від ідеї перейменувати вулицю блаженного Йосафата Коциловського на честь іншого новомученика УГКЦ Григорія Хомишина. Така ініціатива викликала обурення серед українців Польщі і за її межами. Обидві духовні особи були єпископами УГКЦ і обох проголосив новомучениками Іван Павло II.

"Блаженний Йосафат Коциловський в роки німецької окупації врятував понад 20 єврейських дітей від смерті. Цікаво, що владика Коциловський в 1935 році взяв участь у похоронній процесії польського маршала Юзефа Пілсудського. Митрополит Андрей Шептицький не міг прибути до Варшави, оскільки в той час уже був прикутий до інвалідного крісла. Жоден з греко-католицьких єпископів не виявив бажання проводити в останню путь Юзефа Пілсудського. Однак у Варшаву разом зі своїми священниками прибув єпископ Коциловський", - йдеться в публікації.

Йосафат Коциловський - єпископ Перемишльської єпархії УГКЦ (1917-1947), церковний і громадський діяч, доктор філософії і теології, професор богослов'я. У 2001 році був беатифікований Католицькою церквою і визнаний мучеником.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram