ГоловнаСвіт

Кіпр вирішив забрати "золотий паспорт" у російського олігарха Дерипаски

Дев'ятьох покупців громадянства і їхні сім'ї визнано неблагонадійними.

Кіпр вирішив забрати "золотий паспорт" у російського олігарха Дерипаски
Олег Дерипаска
Фото: EPA/UPG

Кіпрська газета Politis назвала імена іноземних громадян, у яких заберуть "золоті паспорти" цієї країни.

На сайті видання сказано, що серед них - троє російських інвесторів і їхні родичі. Це олігарх Олег Дерипаска і банкіри Володимир Столяренко й Олександр Бондаренко.

Крім того, забирають куплені паспорти в кількох камбоджійський чиновників - міністра фінансів, члена парламенту і начальника поліції.

Також у списку є китаєць-аферист Чжан Цінмін, який організував отримання кредитів під заставу фальшивих золотих злитків із вольфраму; малайзійський фінансист Джо Лоу, причетний до виведення $4,5 млрд з суверенного фонду країни у змові з прем'єром країни Наджибом Разаком; а також кенійський мультимільйонер Гамфрі Каріукі, який попався на виробництві алкоголю з контрабандного спирту.

Нагадаємо, що Кіпр почав надавати громадянство за інвестиції 2014 року, на піку фінансової кризи. На початку 2019 року ЄС розкритикував цю практику, і правила програми зробили жорсткішими: тепер громадянство не можуть отримати люди, яким відмовили інші країни ЄС, а поріг інвестицій підвищено з €2 млн до €2,5 млн.

Нинішня перевірка почалася після того, як у середині жовтня Reuters з'ясував, що камбоджійський прем'єр-міністр Хун Сену, його поплічники і родичі купили громадянство Кіпру на незаконно виведені з країни гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram