ГоловнаСвіт

НАТО більше не допустить повторення "кримського сценарію", - Столтенберг

"Якщо якийсь член НАТО зазнає нападу, відповість увесь Альянс".

НАТО більше не допустить повторення "кримського сценарію", - Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що Альянс більше не допустить повторення "кримського сценарію" на територіях країн НАТО.

Про це він заявив в інтерв'ю іспанській газеті "Паїс", передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми розмістили бойові підрозділи на наших кордонах для того, щоб чітко продемонструвати, без жодного сумніву або ризику непорозуміння, що ми ніколи не допустимо, щоб Крим повторився в будь-якій країні НАТО. Це чіткий сигнал. Якщо якийсь член НАТО зазнає нападу, відповість увесь Альянс", - сказав Столтенберг.

Він також зазначив, що в рамках НАТО необхідна співпраця і на європейському, і на трансатлантичному рівні.

"Ми не можемо вибирати між трансатлантичною єдністю і європейською єдністю, ми потребуємо обох. Будь-яка спроба дистанціювати Європу від Північної Америки не тільки послабить НАТО, а й розділить Європу. ЄС - це потужний інструмент для встановлення миру, стабільності і процвітання. Але ЄС не здатен замінити НАТО", - підкреслив генсек НАТО.

"Я хотів би звернути увагу тих, хто висловлює скептицизм з приводу майбутнього НАТО, наприклад президента Франції Еммануеля Макрона, що НАТО проявляє гнучкість і життєздатність, Альянс важливий для нашої безпеки. ЄС важливий, але він не може захистити Європу. НАТО продовжує жити і зберігає мир протягом 70 років, і ми продовжимо в такому самому дусі протягом багатьох десятиліть надалі", - додав Столтенберг.

Нагадаємо, раніше Макрон в інтерв'ю журналу The Economist заявив, що не вірить у положення ст. 5 Статуту НАТО про колективну оборону, згідно з яким напад на одного союзника Альянсу розглядається як напад на всіх союзників. Він також заявив, що "мозок НАТО мертвий", а Європу він закликав "прокинутися". Його заяву розкритикували лідери Німеччини, а також Польщі і Хорватії.

Росія анексувала Крим у березні 2014 року. Україна не визнає входження півострова до складу РФ і вважає його своєю територією. Після анексії США і ЄС ввели санкції проти низки російських громадян. Також були затверджені списки нев'їзних осіб і були заморожені їхні рахунки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram