ГоловнаСвіт

Франція пропонує приймати країни в Євросоюз за новою процедурою, - Politico

Париж пропонує зробити цей процес поетапним і надати ЄС право в будь-який момент припинити переговори про вступ.

Франція пропонує приймати країни в Євросоюз за новою процедурою, - Politico
Фото: EPA/UPG

Франція направила іншим членам Європейського Союзу свої пропозиції щодо зміни процедури прийняття нових країн до ЄС.

Про це пише видання Politico.

Так, замість одночасного Париж пропонує зробити цей процес поетапним (усього сім етапів). Також пропонується надати Євросоюзу право в будь-який момент припинити переговори про вступ, якщо країна-кандидат відходить від стандартів об'єднання.

Зараз процес вступу в ЄС для країни-кандидата розділений на 35 тематичних блоків - від стандартів продуктів харчування до питань зовнішньої політики і безпеки. Франція ж пропонує зробити цей процес поетапним, кожен з етапів при цьому буде супроводжуватися окремими переговорами.

Як зазначає видання, "представлені Францією пропозиції виглядають як спроба Парижа виправдати своє рішення про блокування початку переговорів про вступ у ЄС для Албанії і Північної Македонії". Воно було оголошено на останньому саміті ЄС 17 жовтня.

За нині чинними правилами процедура вступу в ЄС відбувається таким чином: спочатку країна-кандидат подає заявку країні, яка головує в ЄС; потім - передає її Європейській комісії, на основі оцінки якої Рада ЄС визначає, чи можна надати країні статус кандидата. Потім починається процес переговорів, під час якого країна-кандидат поступово впроваджує звід законів і положень Євросоюзу.

Далі Єврокомісія, Рада ЄС та Європарламент повинні скласти і затвердити угоду про вступ цієї країни в ЄС. Угода повинна бути ратифікована усіма країнами-членами ЄС і країною-кандидатом.

Нагадаємо, з 1 вересня 2017 року набула чинності Угода про асоціацію України з ЄС у повному обсязі. З 2014 року УА працювало в тимчасовому режимі. Україна в рамках імплементації УА повинна зменшити тарифні та технічні бар'єри в торгівлі товарами, відкрити доступ до ринків послуг і державних закупівель, наблизити законодавство до права ЄС.

У 2017 році Україна виконала лише 41% від запланованого для імплементації СА з ЄС. У лютому 2018 року голова представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі заявляв, що за чотири роки українська влада зробила значні кроки для модернізації країни і назвав ідіотами тих, хто не помічає реформ в Україні.

Київ хоче ініціювати перегляд Угоди про асоціацію або ж, за словами представників української влади, "модернізувати" її. Як пояснював торговий представник України Тарас Качка, оскільки про угоду домовлялися ще десять років тому, а підписали в 2014 році, то її необхідно "пристосувати до нових обставин". Почати обговорення перегляду угоди в торгових питаннях представники України планують вже в другій половині листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram