ГоловнаСвіт

Держдума Росії скасувала заборону на свастику за певних умов

У РФ суди щорічно притягують до відповідальності понад 2 тис. осіб за демонстрацію нацистської та іншої забороненої символіки.

Держдума Росії скасувала заборону на свастику за певних умов
Госдума РФ
Фото: EPA/UPG

Держдума Росії прийняла в третьому читанні законопроєкт, який скасовує заборону на використання нацистської та екстремістської символіки у разі дотримання низки умов.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на документ.

У тексті законопроєкту йдеться, що використання нацистської символіки або символіки, близької до неї до ступеня змішування, заборонено, за винятком випадків, в яких у разі її використання "формується негативне ставлення до ідеології нацизму і відсутні ознаки пропаганди або виправдання нацизму".

Для набуття законом чинності його повинна схвалити Рада Федерації, а потім підписати президент.

За даними правозахисної організації "Агора", російські суди щорічно притягують понад 2 тис. осіб до відповідальності за адміністративною статтею про демонстрацію нацистської та іншої забороненої символіки. На цей момент закон не робить ніяких винятків з заборони, що призводило до випадків, коли людей притягували до відповідальності за розміщення в соцмережах фотографій героя "Сімнадцяти миттєвостей весни" Штірліца в нацистській формі або антифашистських карикатур часів Другої світової війни.

Після схвалення поправок для притягнення громадянина до відповідальності необхідно буде встановити, чи формується в процесі демонстрації символіки негативне ставлення до ідеології та чи є ознаки пропаганди або виправдання цієї ідеології. Наразі незрозуміло, якою буде правозастосовна практика, наприклад, про використання свастики й іншої подібної символіки в сатиричному контексті.

Нагадаємо, минулого року Московський суд скасував 10-річний тюремний термін скінхеду Тесаку. У червні 2017 року його визнали винуватим у поширенні ненависті та ворожнечі, розбої та хуліганстві та засудили до 10 років колонії суворого режиму за операцію "Оккупай-наркофіляй" і написану у в'язниці книгу.

У березні 2014 року російський суд скасував штраф для фаната футбольної команди "Спартака" за вивішування нацистського прапора в Ярославлі під час кубкового матчу з "Шинником".

Відзначимо, що в Києві в липні цього року 17-річний хлопець отримав підозру за свастику в ТРЦ Gorodok Gallery. Юнак вирішив пожартувати і завантажив у систему фотографію з нацистською символікою. Зображення транслювалося на сходах, поки співробітники охорони не відключили живлення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram