ГоловнаСвіт

Комітет Європарламенту схвалив кандидатуру єврокомісара від Угорщини на посаду зовнішньополітичного представника ЄС

Олівер Варгеї працює послом Угорщини в Євросоюзі з 2015 року.

Комітет Європарламенту схвалив кандидатуру єврокомісара від Угорщини на посаду зовнішньополітичного представника ЄС
Оливер Варгеи
Фото: hvg.hu

Комітет Європарламенту у закордонних справах 18 листопада схвалила кандидатуру представника Угорщини Олівера Варгеї на пост наступного єврокомісара з питань розширення та сусідства.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Таке рішення члени комітету прийняли після того, як отримали від Варгеї письмові відповіді на п'ять запитань, які вони прислали йому на минулому тижні. На попередньому голосуванні 14 листопада комітет не підтримав угорського дипломата.

Основні побоювання європейських чиновників викликали зв'язки кандидата з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, особливо на тлі тісних стосунків Орбана з президентом Росії Володимиром Путіним. Варгеї працює послом Угорщини в Євросоюзі з 2015 року.

У письмовій відповіді дипломата комітету Європарламенту він стверджує, що "не буде пов'язаний і не буде не відчувати впливу через будь-які заяви або позиції будь-якого прем'єр-міністра будь-якої країни або інших представників будь-якого уряду".

Деякі члени комітету із закордонних справ також висловлювали тривогу через промову, з якою Орбан виступив в Баку. У них склалося враження, що глава угорського уряду пообіцяв підтримку Варгеї Туреччини і Азербайджану.

"ЄС є ключовим партнером Азербайджану, надає підтримку економічної диверсифікації і заохочує реформи, щоб поліпшити бізнес-клімат. Ми також маємо взаємні інтереси в енергетичній співпраці. Однак я не буду ухилятися від того, щоб чітко вказувати на ситуацію з правами людини в Азербайджані і ставити пов'язані з цим питання, в тому числі на тему політв'язнів і свободи зібрань і слова, як публічно, так і безпосередньо в спілкуванні з чиновниками Азербайджану на самому високому рівні", - заявив Варгеї в своїй відповіді членам комітету.

Європарламент голосуватиме за повний склад нової Єврокомісії 27 листопада. Поки невідомо, чи почне цей виконавчий орган Євросоюзу роботу 1 грудня, як це заплановано, адже Великобританія, яка досі перебуває в процесі виходу з ЄС, поки не надала свого кандидата на посаду комісара.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram