ГоловнаСвіт

Росія не підтверджує зустрічі "нормандської четвірки" 9 грудня

Раніше цю дату озвучили президенти Франції та України.

Росія не підтверджує зустрічі "нормандської четвірки" 9 грудня
Юрий Ушаков

У Росії не виключають можливості проведення зустрічі в нормандському форматі до кінця 2019 року, але про дату 9 грудня не йдеться. Про це повідомив помічник президента Росії Юрій Ушаков, передає "Інтерфакс-Україна" в неділю.

"Я не можу назвати конкретних термінів, тому що вони ще наразі обговорюються, але очевидно цього року", - заявив він в ефірі телеканалу Россия-1.

Так Ушаков відповів на запитання, чи можливе тепер проведення зустрічі лідерів "нормандської четвірки" з урахуванням того, що розведення сил на Донбасі відбулося.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи йдеться про зустріч наприкінці листопада, Ушаков сказав: "Якщо мене запитувати, то до кінця року буде проведена, так".

Прессекретар президента Дмитро Пєсков в інтерв'ю програмі також сказав, що зустріч може відбутися до кінця року. "Швидше, ми сповнені оптимізму стосовно того, що відбудеться до [до кінця року], тому що конкретних термінів наразі немає", - сказав Пєсков.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон і президент України Володимир Зеленський підтвердили, що зустріч у нормандському форматі відбудеться 9 грудня в Парижі.

Франція, Німеччина та Україна готові були провести саміт "нормандської четвірки" ще 17 вересня, але Росія з "технічних причин" не змогла взяти участі у цій зустрічі.

Російська сторона висунула умову для саміту - провести розведення сил і засобів біля населених пунктів Золоте в Луганській області і Петрівське в Донецькій області. Україна умови виконала - біля Золотого розведення відбулося наприкінці жовтня, а біля Петрівського - 9-11 листопада. Після цього Кремль заявив про позитивну динаміку в підготовці саміту.

Однак пізніше Путін заявив, що Україна повинна продовжити термін дії закону про особливий статус Донбасу, інакше він не бачить, "про що взагалі можна говорити" на нормандській зустрічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram