ГоловнаСвіт

У Кремлі заявили, що зустріч "нормандської четвірки" не пов'язана з законом про особливий статус Донбасу

"Всі розраховують на те, що українська сторона розуміє, як вони далі будуть себе вести".

У Кремлі заявили, що зустріч "нормандської четвірки" не пов'язана з законом про особливий статус Донбасу
Дмитрий Песков
Фото: EPA/UPG

Проведення зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки" безпосередньо не пов'язане з ухваленням закону про особливий статус Донбасу, але це питання є наріжним. Про це заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, передає Інтерфакс-Україна.

Пєскова запитали, чи означає це, що до того, як з'явиться чіткість щодо закону "Про особливий статус Донбасу", лідери "нормандської четвірки" не проводитимуть зустрічі.

"Ні, прямого тут немає взаємозв'язку, але, безумовно, всі розраховують на те, що українська сторона розуміє, як вони далі будуть себе вести, і те, що вони будуть робити з цим законом. Тому що закон, звичайно, такий наріжний. Ми не знаємо, яким може бути інший закон, а головне, його треба узгодити з ДНР і ЛНР", - сказав Пєсков в ефірі телеканалу "Россия-1".

"А досі Київ виключає [можливість] прямих контактів [з Донецьком і Луганськом]. Як вони будуть погоджувати, в якому форматі, тобто тоді з'явиться більше знаків запитання", - вважає прессекретар президента РФ.

Нагадаємо, зустріч "нормандської четвірки" призначена на 9 грудня в Парижі. Востаннє лідери "четвірки" зустрічалися ще восени 2016 року в Берліні.

Раніше Путін заявив, що Україна повинна продовжити термін дії закону про особливий статус Донбасу, інакше він не бачить, "про що взагалі можна говорити".

Чинний закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" діє з 18 жовтня 2014 року до 31 грудня 2019 року. Законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців.

У жовтні 2019 року Україна погодила "формулу Штайнмаєра", яка передбачає введення закону про особливий статус в день голосування на місцевих виборах. Він буде діяти на тимчасовій основі. Постійний статус набуде чинності тільки у випадку, якщо ОБСЄ визнає вибори демократичними і такими, що відповідають міжнародним стандартам і українському законодавству.

Сам закон повинен бути ще написаний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram