ГоловнаСвіт

США і Китай обговорили першу частину торговельної угоди

Країни наближаються до угоди про припинення 16-місячної торгової війни.

США і Китай обговорили першу частину торговельної угоди
Порт и логистический узел в Ляньюньгане, провинция Цзянсу, Китай.
Фото: EPA/UPG

Глави делегацій Сполучених Штатів Америки і Китаю провели телефонну розмову, під час якої обговорили першу частину торговельної угоди між державами. Про це повідомляє Reuters.

Білий дім в обговоренні представляв міністр фінансів Стівен Мнучин, з китайської сторони переговори вів віцепрем'єр Лю Хе. Переговори відбулися з ініціативи Вашингтона.

"Сторони "конструктивно обговорили" питання першої частини торговельної угоди між США і Китаєм, а також досягли домовленостей про подальшу підтримку тісного контакту між державами", - йдеться в повідомленні.

Економічний радник Білого дому Леррі Кудлоу заявив, що США і Китай наближаються до угоди про припинення своєї 16-місячної торгової війни, але він не надав жодних деталей щодо термінів можливої угоди.

Підписання першої частини торговельної угоди між США і Китаєм планувалося на 13 листопада. Однак цього не сталося, тому що саміт Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, на якому повинні були укласти договір, був скасований.

Раніше колишній держсекретар США 96-річний Генрі Кіссінджер висловив думку, що конфлікт між США і Китаєм "буде неминучим" і призведе до "катастрофічного результату", який "буде гірше світових воєн", якщо країни не врегулюють свої розбіжності.

Торгова війна між США і Китаєм триває з 2018 року, вона почалася після того, як Трамп збільшив мита на низку китайських товарів - Пекін відповів дзеркально. За п'ять місяців 2019 року обсяг торгівлі між країнами скоротився на 14,6%, порівняно з минулим роком. Востаннє США підвищили мита у вересні - з 10 до 15%, тоді це торкнулося товарів на $300 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram