ГоловнаСвіт

Ще два свідки розмови Трампа із Зеленським дали свідчення

Розшифрування свідчень опублікували в скороченому вигляді.

Ще два свідки розмови Трампа із Зеленським дали свідчення
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Ще два свідки, які чули телефонну розмову президента США Дональда Трампа і президента України Володимира Зеленського, дали свідчення перед комітетом Палати представників з розвідки, передає в неділю інформагентство dpa.

Йдеться про колишнього співробітника Ради національної безпеки США Тіма Моррісона і співробітниці віцепрезидента США Майка Пенса Дженніфер Вільямс.

Увечері в суботу були оприлюднені розшифрування свідчень Моррісона і Вільямс у скороченому вигляді.

Судячи з цих документів, Вільямс назвала спрямоване до Зеленського прохання Трампа провести антикорупційне розслідування щодо його ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року, Джо Байдена і його сина Гантера "незвичайною" і "недоречною".

"У моїх очах це [вимога] вказувало на можливу наявність інших мотивів для утримання військової допомоги", - заявила Вільямс. За її словами, ситуація виглядала так, ніби йшлося більшою мірою про "особистий політичний порядок денний" президента, ніж про зовнішньополітичні інтереси США.

Зі свого боку, тім Моррісон підтвердив, що часткове призупинення виплати допомоги Україні було пов'язане з вимогою оголосити про намір провести розслідування щодо сім'ї Байденів і компанії Burisma. Водночас Моррісон вказав, що він не помітив у розмові Трампа з Зеленським, що відбулася 25 липня, нічого незаконного.

Нагадаємо, 25 вересня Білий дім опублікував телефонну розмову Трампа і Зеленського від 25 липня, яка стала причиною того, що Конгрес оголосив про початок офіційного розслідування проти президента.

13 листопада в Конгресі США почалися відкриті слухання у справі імпічменту Трампа.

Критики Трампа вважають, що він скористався своїм становищем, щоб натиснути на Зеленського, погрожуючи припинити фінансову допомогу Україні, якщо українська влада не оголосить про проведення розслідування проти його політичного противника.

Однак в оприлюдненій Білим домом розшифровці першої розмови Трампа з Зеленським немає жодних згадок про Байдена або вибори президента США 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram