ГоловнаСвіт

Близько 300 тисяч чехів вийшли на вулиці проти прем'єра Бабіша

Учасники акції звинувачували прем'єра в причетності до корупції.

У Празі на Летенському полі 16 листопада зібралися сотні тисяч демонстрантів, які вимагали відставки прем'єр-міністра Андрея Бабіша та міністра юстиції Марії Бенешової.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

За даними Радіо Свобода, мітинг зібрав близько 300 тисяч чоловік і тривав дві години. Учасники акції звинувачували прем'єра в причетності до корупції та закликали опозиційні партії до зміцнення свого впливу на політичну обстановку в країні. 

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Чехи висловлюють побоювання, що не підзвітність прем'єр-міністра державним і цивільним інститутам може призвести до відмови європейських партнерів від виділення Чехії коштів із союзних фондів.

Масові акції протесту проти чинного глави уряду й колишнього підприємця Андрея Бабіша почалися наприкінці квітня. Його звинувачують у шахрайстві під час розподілу дотацій ЄС. Єврокомісія також звинуватила прем'єра Чехії в конфлікті інтересів під час отримання дотацій для його холдингу Agrofert.

Сам мультимільярдер заперечує факти порушень і називає справу політично мотивованою.

Активізацію нинішніх протестів пов'язано з призначенням міністром юстиції прихильниці Бабіша Марії Бенешової. Противники прем'єра побоюються, що вона буде чинити тиск на слідство.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш з великою делегацією бізнесменів наступного тижня відвідає Україну.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram