ГоловнаСвіт

Європарламент заблокував затвердження єврокомісара від Угорщини

Частина євродепутатів сумнівається, що Олівер Варгеї служитиме інтересам ЄС.

Європарламент заблокував затвердження єврокомісара від Угорщини
Оливер Варгеи
Фото: hvg.hu

Комітет Європарламенту з закордонних справ не погодив кандидатуру угорця Олівера Варгеї на посаду єврокомісара з питань політики розширення та сусідства. Водночас комітет вирішив скерувати йому п'ять додаткових письмових запитань.

Про це стало відомо за підсумками засідання координаторів комітету в четвер, 14 листопада, передає DW.

Причиною такого рішення стали сумніви частини євродепутатів у тому, чи буде Варгеї відстоювати цінності й інтереси Євросоюзу, або скоріше курс прем'єра Угорщини Віктора Орбана.

Як відомо, у Єврокомісії та Європарламенті уряд Орбана звинувачують у розхитуванні правової держави в країні. Тому деякі депутати вважають неприпустимим, щоб за дотриманням принципу верховенства права в сусідніх з ЄС країнах стежив представник Угорщини. 

Варгеї до понеділка має відповісти на додаткові питання. Після цього координатори комітету знову зберуться на засідання вирішувати, чи давати йому "зелене світло", чи проводити нові слухання.

Олівер Варгеї є другою спробою Угорщини затвердити свого кандидата в складі наступної Єврокомісії на чолі з німкенею Урсулою фон дер Ляєн. Попередній кандидат на посаду єврокомісара з питань політики розширення та сусідства Ласло Трочані не дійшов навіть до слухання в комітеті із закордонних справ. Комітет з юридичних питань Європарламенту відхилив його кандидатуру, мотивувавши це конфліктом інтересів угорця.

Через те, що три кандидати не знайшли підтримки Європарламенту, нова Єврокомісія не змогла приступити до роботи 1 листопада, як планувалося раніше. Натепер початок роботи Єврокомісії заплановано на 1 грудня. Однак для цього всім кандидатам треба пройти слухання, після чого Європарламент ще має затвердити весь склад наступної Єврокомісії.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram