ГоловнаСвіт

Президент Болівії на тлі масових протестів оголосив про перевибори

Міжнародне співтовариство відмовилося визнати результати голосування 20 жовтня.

Президент Болівії на тлі масових протестів оголосив про перевибори
Фото: EPA/UPG

Президент Болівії Ево Моралес оголосив про проведння нових виборів президента країни, після того як Організація американських держав відмовилася визнати результати попереднього голосування, яке відбулося 20 жовтня.

Про це він оголосив на пресконференції в неділю.

Попередні підсумки голосування, що відбулися 20 жовтня, вказували на можливість другого туру. Але виборча комісія оголосила Моралеса переможцем з результатом 47,08% голосів. Його суперник Карлос Меса, який займав пост глави держави з жовтня 2003 по червень 2005 року, отримав 36,51%. За болівійським законам, якщо кандидат набрав більш як 40% голосів, а його відрив від другого перевищує 10 пунктів, другий тур не проводиться.

Опозиція відмовилася визнати перемогу Моралеса, і в країні спалахнули масштабні протести. Моралес у відповідь оголосив режим надзвичайного стану і звинуватив опозицію в спробі організувати державний переворот.

Як повідомляє BBC, Організація американських держав визнала "явні маніпуляції" під час підрахунку голосів і відмовилася визнати результати виборів. У ОАД заявили, що Моралес навряд чи переміг в першому турі з перевагою в 10 пунктів.

"Маніпуляції з комп'ютерною системою були настільки суттєвими, що вони повинні стати предметом ретельного розслідування з боку болівійської держави, щоб розібратися в цій серйозній справі і призначити відповідальність", - йдеться в звіті.

ОАД рекомендувала Болівії анулювати результати голосування 20 жовтня.

Моралес погодився з цією пропозицією. За його словами, вибори проведе нова виборча комісія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram