ГоловнаСвіт

Колишній президент Бразилії Лула да Сілва вийшов на свободу

Ексглава держави провів у в'язниці 580 днів.

Колишній президент Бразилії Лула да Сілва вийшов на свободу
Фото: EPA/UPG

Колишній президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва вийшов на свободу після півтора року позбавлення волі.

Про це пише Associated Press.

Це стало можливим після того, як Верховний суд Бразилії прийняв рішення, що дозволяє колишньому главі держави і ще близько 5 тисячам інших ув'язнених перебувати на волі до остаточного розгляду апеляцій.

З квітня 2018 року Лула відбував покарання в вигляді 8 років і 10 місяців позбавлення волі за відмивання грошей і хабар у вигляді розкішного пентхауса в курортному місті Гуаружа. Нерухомість йому передала будівельна компанія OAS в обмін на сприяння в отриманні контрактів з Petrobras.

На початку 2019 року йому винесли другий вирок до 12 років і 11 місяців позбавлення волі за допомогу іншим фірмам отримати замовлення у контрольованого державою нафтового концерну Petrobras в обмін на ремонтні роботи в маєтку в місті Атібая в штаті Сан Паоло. Цей вирок колишній президент теж оскаржив.

Лула відкидає всі звинувачення, стверджуючи, що вони були політично мотивовані з метою не пустити його на вибори президента, які відбулися в 2018 році. Перемогу на них здобув вкрай правий політик Жаїр Болсонару. Під час передвиборної кампанії Болсонару обіцяв, що Лула "згниє в тюрмі".

Після інавгурації Болсонару призначив суддю Сержіу Мору, який посадив Лулу, міністром юстиції.

Лула був президентом в 2003-2010 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram