ГоловнаСвіт

Кіпр позбавив громадянства 26 покупців "золотих паспортів"

До списку потрапили росіяни, камбоджійці, китайці, кенійці, малайзієць і іранець.

Кіпр позбавив громадянства 26 покупців "золотих паспортів"
Фото: turoboz.ru

Кіпрська влада почала вилучати паспорти в неблагонадійних покупців інвестиційного громадянства.

Про це пише The Bell.

Кіпрська влада пообіцяла перевірити покупців "золотих паспортів" і позбавити громадянства тих, хто отримав його незаконно наприкінці жовтня. Перший результат був уже через тиждень.

За даними місцевого видання Sigma, до списку з 26 осіб потрапили дев'ять росіян, вісім камбоджійців, п'ять китайців, два кенійці та по одному малайзійцю і іранцю. До цього числа входять не тільки самі інвестори, а й члени їхніх сімей.

Єдиний позбавлений громадянства, чиє ім'я вдалося з'ясувати Sigma, - 39-річний малайзійський фінансист Джо Лоу, причетний до виведення $4,5 млрд з суверенного фонду країни в змові з прем'єром країни Наджібом Разаком.

За кіпрським законодавством, відкликати громадянство можна впродовж семи років після його видачі, якщо особу притягнуто до кримінальної відповідальності в будь-якій країні світу. Відповідальний за операцію міністр внутрішніх справ Кіпру Константінос Петрідіс говорив, що перевірка покупців "золотих паспортів" повинна виявити, чи є серед них обвинувачені у злочинах або фігуранти європейських санкційних списків.

Кіпр почав давати громадянство за інвестиції в 2014 році, на піку фінансової кризи. На початку 2019 року ЄС розкритикував цю практику, і правила програми зробили жорсткішими: тепер громадянство не можуть отримати люди, яким відмовили інші країни ЄС, а поріг інвестицій підвищився з €2 млн до €2,5 млн.

Нинішня перевірка почалася після того, як у середині жовтня Reuters з'ясував, що камбоджійський прем'єр-міністр Хун Сену, його поплічники та родичі купили громадянство Кіпру на незаконно виведені з країни гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram