ГоловнаСвіт

Індія заблокувала створення найбільшої ЗВТ у світі

Підписання угоди перенесли на лютий.

Індія заблокувала створення найбільшої ЗВТ у світі
Фото: air-tours.ru

Учасникам триденного саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) в Бангкоку не вдалося підписати угоду про створення найбільшої зони вільної торгівлі у світі.

Про це повідомив представник уряду Таїланду, передає Deutsche Welle.

Зазначають, що учасники переговорів не змогли дійти згоди через Індію, яка висловила стурбованість наслідками можливого припливу недорогих китайських товарів для місцевих компаній.

"Індійська сторона висунула нові вимоги, яким "складно відповідати", - пояснило джерело.

Підписання документа відкладено до лютого 2020 року.

Ініціатором угоди про створення зони вільної торгівлі був Пекін. Обговорюваний документ стосується 10 країн-членів АСЕАН, а також Австралії, Індії, КНР, Нової Зеландії, Південної Кореї та Японії. Угода охоплює країни, на частку яких припадає третина світової економіки і майже половина населення планети.

Прем'єр-міністр Таїланду Прают Чан-Оча раніше заявив, що підписання документа посприяє економічному зростанню, торгівлі та інвестиціям. А МЗС Китаю заявило, що раннє укладання угоди "створить основу для економічної інтеграції Східної Азії".

Гостем саміту став генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Він закликав до конкретних заходів для захисту клімату. Зокрема, за його слова, світовій спільноті слід припинити використовувати вугілля як енергоносій. "Мільярди доларів грошей платників податків неприпустимо спрямовувати на субсидування отримання електроенергії з викопних видів палива. Це призведе лише до збільшення числа ураганів, тропічних захворювань і конфліктів", - додав Гутерріш.

Він також додав, що розвинені країни повинні допомагати країнам, що розвиваються, в їх спробах скоротити викид газів, що завдають шкоди клімату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram