ГоловнаСвіт

Іран збереже заборону на переговори із США

Верховний лідер країни зробив заяву до 40-ї річниці розриву дипломатичних відносин.

Іран збереже заборону на переговори із США
Фото: nikcity.com

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї в річницю розриву дипломатичних відносин з США заявив, що Тегеран збереже заборону на переговори зі Сполученими Штатами. Про це повідомляє Reuters.

"Один із способів блокувати політичне проникнення Америки - це заборонити будь-які переговори з Америкою. Це означає, що Іран не поступиться тиску Америки. Ті, хто вважає, що переговори з ворогом вирішать наші проблеми, на 100% помиляються", - заявив Хаменеї, виступаючи на державному телебаченні.

Заява Хаменеї пролунала за день до 40-річчя захоплення посольства США в Тегерані.

4 листопада 1979 в Тегерані були взяті в заручники понад 60 американських дипломатів і співробітників посольства США. Адміністрація США оцінила це як "оголошення війни інституту дипломатичних відносин" і почала політику санкцій проти Ірану.

Останній з американців був звільнений через два роки, в 1981 році, але дипломатична криза, яка почалася 40 років тому, досі триває.

Криза у відносинах між країнами посилилася після того, як президент США Дональд Трамп відмовився від ядерної угоди 2015 року між Іраном і найбільшими державами світу. Угода передбачала обмеження ядерної програми Тегерана у відповідь на скасування санкцій.

Вашингтон повернув санкції, спрямовані на припинення всього експорту нафти в Ірані, заявивши, що прагне змусити Іран вести переговори для досягнення ширшої угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram