ГоловнаСвіт

Конгрес США визнав геноцид вірмен турками на початку XX століття і прийняв законопроєкт про санкції проти Туреччини

"Ніколи не пізно визнати геноцид, але особливо своєчасно це сьогодні".

Конгрес США визнав геноцид вірмен турками на початку XX століття і прийняв законопроєкт про санкції проти Туреччини
Фото: Wiki

Конгрес США 29 жовтня проголосував за визнання геноцидом масових депортацій і вбивства вірмен в Османській імперії 1915 року.

За ухвалення резолюції проголосували 405 осіб, 11 - проти, пише "Настоящее время".

"Ніколи не пізно визнати геноцид, але особливо своєчасно це сьогодні", - заявив ініціатор резолюції демократ Адам Шифф. Він також визнав, що поспішний розгляд резолюції пов'язаний з погіршенням відносин з Туреччиною.

В останні два роки відносини між Вашингтоном і Анкарою різко погіршилися через рішення турецької сторони (входить до складу НАТО) закуповувати системи ЗРК у Росії у 2018-му і розгорнути військову операцію проти курдів на півночі Сирії у 2019-м, а також відмову США постачати військові вертольоти для Анкари в найкоротші терміни.

У 2016 році аналогічне рішення Бундестагу призвело до різкого погіршення відносин Туреччини та Німеччини.

Туреччина не визнає термін "геноцид", який використовують для характеристики подій початку минулого століття в Османській імперії. Згідно з офіційною позицією Анкари, жертви під час переміщення вірмен були ненавмисними.

Крім того, нижня палата Конгресу переважною більшістю голосів підтримала законопроєкт про введення санкцій проти Туреччини через військове вторгнення на північ Сирії. Нові санкції схвалили 403 конгресмени, 16 висловилися проти.

"Законопроєкт створює стимули для того, щоб Туреччина дотримувалася режиму припинення вогню. Якщо вони не дотримуватимуться його, то настануть наслідки у вигляді жорстких санкцій", - цитує "Голос Америки" старшого республіканського конгресмена комітету міжнародних справ Майкла Маккола.

Прийнятий законопроєкт передбачає заборону на продаж Туреччині зброї для використання в Сирії, покарання турецьких фінансових інститутів, причетних до військового сектору, і вимагає підготувати доповідь про активи та фінанси турецького президента Реджепа Ердогана.

Аби схвалений у вівторок проєкт про санкції проти Туреччини став законом, його мають прийняти Сенат і підписати президент.

Раніше цього місяця Палата представників 354 голосами "за" при 60 "проти" схвалила резолюцію, яка засуджує рішення адміністрації Трампа вивести американські війська із Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram