ГоловнаСвіт

Британська опозиція погодилася на дострокові вибори

Голосування відбудеться ввечері у вівторок.

Британська опозиція погодилася на дострокові вибори
Фото: EPA/UPG

Лейбористська партія Великобританії, яка перебуває в опозиції до прем'єр-міністра Бориса Джонсона, погодилася на дострокові вибори.

Про це пише BBC.

Лідер лейбористів Джеремі Корбін сказав, що оскільки небезпеку жорсткого брекзиту 31 жовтня усунено, партія готова підтримати пропозицію прем'єра про вибори.

"Я послідовно говорив, що ми готові до виборів і проголосуємо за них, коли варіант виходу без угоди буде прибрано зі столу. Тепер ми почули від ЄС, що відтермінування виходу до 31 січня підтверджено, тож на наступні три місяці це наша умова - прибрати варіант виходу без угоди зі столу - дотримано", - сказав Корбін.

Постанову про вибори Палата громад обговорить у вівторок і, як очікують, прийме в остаточному вигляді пізно ввечері.

Джонсон запропонував провести їх 12 грудня, в четвер, оскільки вибори в Сполученому Королівстві традиційно проводять у цей день тижня, ця традиція склалася з 1930-х років. Але частина опозиції хотіла би призначити голосування на більш ранню дату (навіть якщо це не четвер), щоб точно позбавити Джонсона можливості ще раз спробувати провести угоду про вихід з ЄС через парламент до виборів. Парламент повинен бути розпущений за 25 робочих днів до виборів.

Також опозиція хоче знизити віковий ценз для голосування з 18 до 16 років і надати право голосувати на цих виборах громадянам інших країн ЄС, що живуть у Британії.

Опозиція розраховує, що ці декілька мільйонів потенційних нових виборців, молодь і громадяни ЄС, налаштовані проти брекзиту, а, отже, проти Консервативної партії на чолі з Борисом Джонсоном.

Попередні вибори у Великобританії пройшли у 2017 році. Перемогу на них із невеликою перевагою здобули консерватори, яких тоді очолювала Тереза Мей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram