ГоловнаСвіт

На виборах президента Аргентини переміг кандидат від опозиції Фернандес

Експрезидентка Кіршнер стане віцепрезиденткою.

На виборах президента Аргентини переміг кандидат від опозиції Фернандес
Кристина Фернандес де Киршнер

Лівоцентристський кандидат від опозиції Альберто Фернандес перемагає на виборах президента Аргентини, які пройшли в неділю.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Після підрахунку майже 98% бюлетенів Фернандес набирає 48,04% голосів порівняно з 41% у чинного президента, представника праволіберальних сил Маурісіо Макрі.

За аргентинським законодавством, переможцем президентських перегонів уже в першому турі визнається кандидат, який набрав понад 45% голосів, або 40%, але з різницею більш ніж 10% стосовно найближчого суперника.

Перемога Фернандеса означає, що екскерівниця країни Крістіна Фернандес де Кіршнер стане віцепрезиденткою.

Нагадаємо, Кіршнер керувала країною з грудня 2007 по грудень 2015 року, а до цього чотири роки Аргентину очолював її чоловік Нестор, який помер 2010 року.

Після перемоги Макрі проти Кіршнер порушили кримінальну справу про державну зраду. За версією слідства, вона і її прихильники нібито покривали ймовірного замовника теракту влітку 1994 року в будівлі Аргентинського єврейського культурного центру в Буенос-Айресі. У результаті вибуху загинули 85 осіб, понад 250 отримали поранення. Це був наймасштабніший теракт в історії Аргентини.

Макрі вже визнав свою поразку і оголосив про це своїм прихильникам. Фернандес же подякував "аргентинському народу, який пішов голосувати" і таким чином "установив новий порядок для Аргентини", і заявив, що буде співпрацювати з Макрі, щоб упоратися зі складною економічною ситуацією в країні.

Вибори в Аргентині проходили на тлі масштабного невдоволення політикою Макрі, за чийого правління рівень інфляції сягнув за рік 56%, а число тих, хто живе за межею бідності, перевищило третину населення (35%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram