ГоловнаСвіт

Трамп підтвердив загибель ватажка ІДІЛ і розповів подробиці спецоперації

Аль-Багдаді був лідером "Ісламської держави" з 2003 року.

Трамп підтвердив загибель ватажка ІДІЛ і розповів подробиці спецоперації
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп підтвердив загибель лідера терористичної організації "Ісламська держава" Абу Бакра аль-Багдаді.

"Лідер ІДІЛ Абу Бакра аль-Багдаді мертвий", - заявив Трамп під час пресконференції в неділю, передає CNN.

Трамп розповів, що штурм проходив на території Сирії в провінції Ідліб в суботу. У ньому брали участь американські вертольоти і безпілотники.

За його словами, аль-Багдаді намагався сховатися в підземному тунелі, але уперся в глухий кут і підірвав себе за допомогою пояса смертника, убивши трьох своїх дітей і двох дружин.

"Він помер, як пес і боягуз, тікаючи і плачучи", - висловився Трамп.

Він додав, що ніхто військових, що брали участь в операції, не постраждав, але було знищено велику кількість терористів "Ісламської держави". Крім того, на місці знайшли важливі документи, що стосуються ІДІЛ і його планів.

Нагадаємо, повідомлення про ліквідацію ватажка терористів з'явилися в ЗМІ в ніч з 26 на 27 жовтня.

Під час спецоперації аль-Багдаді підірвав себе, намагаючись сховатися від американських військовослужбовців.

Місце, в якому знайшли аль-Багдаді, після цього знищили ударом з повітря, щоб воно не перетворилося на місце поклоніння терористові.

Абу Бакра аль-Багдаді був лідером "Ісламської держави" з 2003 року. У 2011 році США оголосили нагороду в 10 мільйонів доларів тому, хто надасть інформацію про точне місцезнаходження аль-Багдаді.

Останній раз він з'явився в 2014 році, коли виступив в мечеті іракського міста Мосул, щоб оголосити самопроголошений "халіфат" в Сирії і Іраку. Неодноразово з'являлися повідомлення про те, що він поранений або навіть убитий.

Однак у квітні 2019 року аль-Багдаді з'явився в пропагандистському відео ІДІЛ. Оглядачі заявили, що мета цього відео - показати, що ватажок організації живий і на волі, незважаючи на розгром в Сирії та Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram