ГоловнаСвіт

Туреччина відкинула німецький план зони безпеки в Сирії як "нереалістичний"

Туреччина відкинула німецький план зони безпеки в Сирії як "нереалістичний"
Министры иностранных дел Турции и Германии встретились в Анкаре и обсудили последние события в Сирии
Фото: Anadolu

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу відхилив план Німеччини щодо створення міжнародної зони безпеки уздовж кордону Сирії з Туреччиною як "нереалістичний".

Про це повідомляє Аljazeera.

Раніше міністр оборони ФРН Аннегрет Крамп-Карренбауер запропонувала створити зону безпеки, контрольовану міжнародними силами за участю Туреччини і Росії. Мета ініціативи - форсувати боротьбу з джихадистським угрупованням "Ісламська держава" й забезпечити повернення додому сирійських біженців, які покинули рідні місця через військову операцію Туреччини.

"Ми вважаємо цю пропозицію не дуже реалістичною", - сказав Чавушоглу.

Після зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Хайко Маасом у столиці Туреччини Чавушоглу на спільній пресконференції заявив, що довіра Туреччини до Німеччини "захиталася" через "надмірну реакцію" проти її наступу на північний схід Сирії.

Водночас міністр оборони Туреччини Хулусі Акар під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі в суботу, 26 жовтня, заявив, що Анкара відкрита до обговорення ініціативи щодо створення зони безпеки на півночі Сирії під контролем міжнародних сил. "Це тема, про яку можна вести діалог", - цитує Акара Німецька хвиля.

Глава військового відомства також зазначив, що провів перемови з міністром оборони ФРН. За словами Акара, турецька сторона запевнила Крамп-Карренбауер, що якщо план створення зони безпеки буде представлено "з усіма подробицями", то Анкара готова його розглянути і працювати над ним.

Раніше Росія відхилила пропозицію німецького міністра оборони, оскільки вже досягла домовленості з Туреччиною щодо розподілу контролю над північною частиною Сирії. Франція скептично відреагувала на ініціативу, а США схвалили цю пропозицію.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram